Peaministri juures asub ametisse riigikaitsedirektor

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Raidma
Mati Raidma Foto: Erakogu

1. jaanuarist riigikantseleis asutatud julgeoleku ja riigikaitse koordinatsioonibüroo saab suuremad ülesanded võrreldes eelkäijaga, mille nimes sõna «riigikaitse» puudus.


«Riigikaitse tööorgani loomine loob peaministrile ja valitsusele eeldused nii rahu- kui ka sõjaajal riigikaitset efektiivselt juhtida,» seisab riigikantselei novembris kinnitatud uue põhimääruse seletuskirjas.

Parlamendi riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma ütles, et jutt on senise riigikantselei koordinatsioonibüroo ülesannete laienemisest. «Peaministri juures peab olema tööriist, mis koordineerib täitevvõimu tegevust erakorralise seisukorra ja sõjaseisukorraga seoses. Selline tööriist on nüüd loomisel,» sõnas ta.

Raidma täpsustas, et 2010. aastal vastu võetud uus riigikaitse strateegia käsitleb riigikaitset laiapõhjalisena, st see pole enam vaid kaitseministeeriumi ja kaitseväe küsimus. Omad riigikaitselised ülesanded on ka teistel ministeeriumidel, politseil ja muudel riigiasutustel. Kuna nemad aga kaitseministrile ei allu, tuleb riigikantseleis teha vastav üksus, kes kogu seda tegevust kooskõlastab.

Põhimääruse kohaselt asub uut bürood juhtima julgeoleku ja riigikaitse koordinatsioonidirektor. Võimalik kandidaat ametikohale on Postimehe andmetel praegune kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekantsler Jonatan Vseviov.

Kaitseministeerium kinnitas eile, et nende tööd riigikantseleis toimuvad uuendused ei muuda. «Kaitseministeeriumi peamiseks ülesandeks oli, on ja jääb Eesti riigi sõjaliseks kaitseks valmistumine,» teatas asutuse pressiesindaja. «Küll aga määratleb valitsuse aasta eest kinnitatud uus riigikaitse strateegia riigikaitset laiemalt kui pelgalt sõjaline kaitse ning riigikaitse laiapõhjalise koordineerimisega hakkabki riigikantselei tugevdatud büroo tegelema.»

Praegu on julgeoleku ja riigikaitse koordinatsioonibüroo direktor endine politseinik Andreas Anvelt.

Uue julgeoleku ja riigikaitse koordinatsioonidirektori ametisseseadmise kohta ei soovinud ei peaministri büroo ega kaitseministeerium eile Postimehele ametlikke kommentaare anda.

Riigikantselei uue põhimääruse seletuskirja andmeil moodustatakse «laiendatava ja tugevdatava» koordinatsioonibüroo koosseisus lisaks kaks uut ametikohta, mille personalikuludeks planeeriti riigikantselei eelarvesse täiendavalt 81 000 eurot. Mõlemad ametikohad on praeguseks veel täitmata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles