ERR.ee: lapsed jäävad sündimata kindlustunde puudumise tõttu

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pelgulinna sünnitusmaja.
Pelgulinna sünnitusmaja. Foto: Liis Treimann

Eesti inimesed soovivad, et peres kasvaks vähemalt kaks last, kuid selleks puudub kindlustunne, eriti riigipoolse toetuse osas, selgus sotsiaalse analüüsi keskuse uuringust, mille tellis rahvastikuministri büroo.

Kümne aastaga on kasvanud ka perede mure nii lastehoiu võimaluste kui laenukoormuse pärast, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Uuring näitas, et Eestis peetakse valdavalt normiks kahelapselist perekonda, kuid pole kindlustunnet, et lapsed suudetakse ka üles kasvatada ning neile korralik haridus anda. Raske majanduslik olukord ning mure kaotada töö seab piirid ka laste arvu planeerimisele peres.

Üle poole küsitletud 20-40-aastastest inimestest tunnistas, et töö kaotamise korral suudetaks senist elustiili raha laenamata jätkata vaid ühe kuu jooksul ning kui veel kümme aastat tagasi oli näiteks eluasemelaen igal kümnendal inimesel, siis täna on see igal kolmandal.

«Suurt sündimuse tõusu, ma usun, lähitulevik küll ei too, sest eks inimesed on ka pragmaatilised oma otsuste tegemisel,» rääkis Tallinna Ülikooli teadur Marge Unt, kelle sõnul leiavad pered, kus juba on üks või kaks last, et riigipoolne abi on liiga väike.

Uuringust tuli välja ka see, et viimase kümne aastaga on sotsiaalsed sidemed Eestis nõrgenenud - noored pered loodavad nüüd märksa vähem, et saavad vajadusel oma vanematelt või sugulastelt-tuttavatelt kas või väikestki laenu või siis abi lapsehoidmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles