IRLi juhiotsingud tüürivad Reinsalu võidu suunas

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Toomas Huik

Isamaa ja Res Publica liidu piirkondlikud juhatused usuvad, et laupäeval valitakse Põhja-Eesti häälte toel erakonna uueks esimeheks Urmas Reinsalu. Harjumaa erakondlaste seas avanev pilt näitab aga, et häälte jaotumine on tegelikult kaugel oodatud üksmeelest.

«Ma pooldan Andres Herkelit, aga kardan, et ta ei võida. Herkel võib väiksemates kohtades võidu saada, aga mida Tallinnale lähemale, seda rohkem eelistatakse Reinsalut,» hindas erakonna meelestatust IRLi Läänemaa piirkonna juhatuse liige Aivar Kroon.

Kroon, nagu ka kümmekond teiste maakondade IRLi juhtivpoliitikut kinnitasid, et kohalikus juhatuses on erakonna esimehe valimiste asjus olnud vaid leige arutelu. Liikmete poolehoiu mõõtmise muudab keeruliseks asjaolu, et kandidaatide sõnavõtte jälgib igaüks ise meedia kaudu või erakonna siselistis. Nii teevad paljud lõpliku valiku alles laupäeval, mil sedelid Tallinnas valimiskasti lastakse.

Postimehega rääkinud IRLi liikmed avaldasid eravestlustes arvamust, et kolme kandidaadi konkurentsis näib Reinsalu võit siiski paratamatu. Nimelt nappivat teise ešeloni vanade isamaaliitlaste leeri kuuluval Andres Herkelil toetust isegi «kampsunite» hulgas. Vähesed usuvad, et äärmusliku programmiga välja tulnud mees suudab lubatud eetilise sisepuhastuse järel partei ühtsena hoida ja võidukalt kohalike volikogude valimistele viia.

Liisa Pakosta poolt rääkivat tema põhjalik programm, aga vastu vähene kogemus juhtivpoliitikuna.

Urmas Reinsalu nähakse kompromissvariandina, kes on võitnud sümpaatia tasakaaluka suhtumisega erakonna mõlemasse siseleeri. Samuti pole tema kuuel ühtki musta plekki peale selle, et ta aastate eest koos supermodell Carmen Kassiga presidendi vastuvõtule läks.

«Meie piirkonna koosolekul kõlas läbivalt see, et uus juht peab erakonna siseleeride jaotamise ära lõpetama. Seetõttu jätsid hea mulje Urmas Reinsalu ja Liisa Pakosta,» hindas Viljandimaa piirkonna juhatuse esimees Alar Karu. Samal põhjusel eelistasid Reinsalut ka Valgamaa, Ida-Viru ja Tartu erakondlased. «Oluline on valida see, kes nendest kandidaatidest erakonda kõige efektiivsemalt tasakaalustab,» summeeris Reinsalu trumpe Valgamaa piirkonna juhatuse esimees Kalle Vister.

Reinsalu šansse pidas parimaks ka Raplamaa piirkonna juhatuse liige Erlend Tammenurm. «Samas ma kindlasti ei usu, et käärid kandidaatide vahel oleksid väga suured. Liisa Pakosta on tõsiseltvõetava naiskandidaadina ka väga tugev,» sõnas ta.

Kuigi teistes maakondades peetakse Harjumaad respublikaanide kantsiks, on just Tallinna lähistel häälte võimalik jaotumine kõige ebaselgem. «Meie arvamused lähevad selgelt lahku,» ütles Harjumaa piirkonna juhatuse liige Raivo Kokser erakonnakaaslaste meelsust hinnates.

«Oleme juhatuse liikmetega rääkinud, ja leidnud, et toetus Reinsalule ei ole üksühene. Tavaliikmete meelsus on isegi võib-olla tugevamalt Pakosta ja Herkeli poole. Seetõttu ma ei taha hästi uskuda, et Urmas Reinsalu võit saab kergelt tulema,» prognoosis Kokser.

9800 liikmega Isamaa ja Res Publica Liit valib erakonna juhtkonna laupäeval Tallinnas Nokia kontserdimajas. Igal liikmel on juhivalimistel üks hääl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles