Afganistani mässulised panid mullu rekordarvu pomme

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mässuliste pommirünnakus hukkunud afgaani matused.
Mässuliste pommirünnakus hukkunud afgaani matused. Foto: SCANPIX

Möödunud aastal kasutasid Afganistani mässulised rekordarvu ehk rohkem kui 16 000 isevalmistatud pommi, kirjutab ajaleht USA Today. Lehe sõjaväeallikate kohaselt võib asjaolu, et need lõhkekehad põhjustasid järjest enam kahju tsiviilisikutele, näidata, et valitsusvastastel pole tugevat juhtimist.


USA Today käsutuses olevate andmete kohaselt tõusis leitud mässuliste pommide arv tunamulluselt 15 225-lt mullu 16 554-le ehk üheksa protsenti.

See, et mässulised kasutavad oma põhirelvana pomme, on ameerika lehe teatel tõstnud kaugemates piirkondades jalgsi tegutsevate sõjaväelaste seas peapõrutuste ja tõsiste haavade arvu. Järjest enam on aga põhiohvreiks muutumas tsiviilisikud. Mullu sai pommiplahvatustes surma või viga rohkem kui 4000 afgaani.

Mässuliste pandud pommides hukkunud tsiviilisikute arv kasvas mullu võrreldes tunamullusega kümme protsenti. Tsiviilisikute surmadest umbes 85 protsenti on mässuliste põhjustatud ja umbes 60 protsendil juhtudest on põhjuseks pomm.

NATO rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAFi) analüütikute hinnangul näitab kasvav tsiviilisikute surmade arv seda, et mässuliste juhtkonnal on järjest vähem kontrolli selle üle, mida nende võitlejad teevad. «Hoolimata [Talibani liidri] mulla Omari käsust lõpetada tsiviilisikutele viga tegemine nägime me afgaani täiskasvanuid ja lapsi vigastanud isevalmistatud pommide kasutamise kasvu,» märkis ISAFi kõneisik kolonelleitnant Jimmie Cummings.

«Kui mässulised tahavad võita kohaliku elanikkonna toetust või vähemalt päriolekut, on see Talibanile murettekitav trend,» leidis mõttekoja RAND Corp. Afganistani ekspert Seth Jones.

Probleemiks, miks isevalmistatud lõhkekehade kasutamine Afganistanis jätkuvalt nii levinud on, peetakse ka nõrka kontrolli Pakistani piiril. 80 protsendi Afganistanist leitud isevalmistatud väetisepommide materjaliallikaks on just Pakistan.

Jones prognoosis, et isevalmistatud pommid jäävad edaspidigi nii koalitsioonivägede kui ka tsiviilisikute nuhtluseks. «Seda tõenäoliselt tänu sellele, et mässulistel on võimalus importida pommimaterjali, sealhulgas initsieerimisseadmeid ja väetist Pakistanist,» ütles ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles