Tööstus loobus võitlusest Saaremaa juustu nime ainuõiguse pärast Euroopas

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa Piimatööstuse juustud.
Saaremaa Piimatööstuse juustud. Foto: Peeter Langovits

Kuigi eile ilmus ajakirjanduses väiteid, nagu oleks Saaremaa Piimatööstus otsustanud lõpetada aastaid kestnud katsed geograafilise tähise Saaremaa juust registreerimiseks, selgus täna, et Eestis on see tähis juba 7 aasta eest registreeritud. Küll aga loobus ettevõtte selle Euroopas registreerimisest.

«Geograafilise tähise taotlus oli esitatud eesmärgiga saada kaitse kogu Euroopa ulatuses», ütles Saaremaa Piimatööstuse tegevjuht Andi Saagpakk Postimees.ee'le.

Taotluse tingimuste ja tähise toime ning protseduuride täpsemal selgitamisel jõuti järeldusele, et peale protsessi keerukuse ei anna see tootele olulist kaitset ega lisaväärtust. «Selletõttu ka loobusime,» lisas ta.

2002. aastal registreeris Saaremaa liha- ja piimatööstus Saaremaa juustu geograafilise tähise Eestis ning Saagpaku sõnu jääb siseriiklikult tähise kaitse endiselt jõusse.

Tähise registreerimine järeletegemise eest ei kaitse

«Samal ajal tuleb mainida, et tootele geograafilise tähise registreerimisel patendiametis, ei anna see kaitset kui kaubamärgile. Eestis toodavad konkurendid lõbusalt Saaremaa juustu ja Saarlase juustu edasi,» nentis mees.

Eile ütles Saagpakk Oma Saarele, et tööstuses geograafilise tähise kasutamise ainuõiguse saaks vaid juhul, kui õnnestuks tõestada, et Saaremaalt varutud piim on väga erilise maitsega, ainult saaremaisest piimast ei piisa.

«Kui mõni teine Eesti piimatööstus tõestab, et nende piim on täpselt samasuguse maitsega, siis on neil samasugune õigus kasutada Saaremaa nime, sõltumata sellest, kas see tähis on meil registreeritud või mitte,» rääkis Saagpakk.

Saaremaa piimatööstus otsustas omal ajal Saaremaa juustu tähise registreerida, kuna tööstust häirisid mandri ettevõtete toodetud ja Saaremaa nime kandvad juustutooted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles