Ametnik on passide loata väljaandmise eest uurimise all

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue passi saab iga inimene kätte isiklikult.
Uue passi saab iga inimene kätte isiklikult. Foto: Raigo Pajula

Kaitsepolitsei menetluses on kriminaalasi politsei- ja piirivalveameti ametniku suhtes, kes andis altkäemaksu eest võõrad passid kolmandale isikule.

Kriminaalasjas on kahtlustus esitatud ühele politsei- ja piirivalveameti vanemspetsialistina töötanud ametnikule, 2010. aastal alustatud menetlust juhib riigiprokuratuur ja viib läbi kaitsepolitseiamet, kinnitas riigiprokuratuuri pressiesindaja Kadri Tammai.

«Teda kahtlustatakse selles, et ta on teadlikult rikkunud isikut tõendava dokumendi seaduse nõudeid ning saanud selle eest vastutasuna raha,» sõnas Tammai. Raha summat ei olnud ta nõus täpsustama.

Isikut tõendava dokumendi seaduse järgi saab dokumendi ametist kätte ainult isik ise, ilmudes dokumendi väljastaja asukohta. Dokumendi väljastaja kontrollib seal dokumendi saaja isikusamasust ning annab alles siis passi või ID-kaardi kätte. Samuti peab dokumendi taotleja dokumendi kättesaamise kohta andma oma allkirja.

«Kahtlustuse kohaselt väljastas aga ametnik kolme isiku passid nii, et andis need üle nii-öelda kolmandale isikule, kes omakorda pidi passid õigete inimesteni toimetama. Seaduse kohaselt ei ole aga lubatud passe kolmandate isikute kätte anda,» rääkis pressiesindaja.

Ta rõhutas, et kriminaalasjas kahtlustatav ametnik ei teinud passi väljastamise otsust ega osalenud ka muul moel isikule passi väljastamise otsuse protsessis. «Tema andis varem väljastatud passide ümbervahetamisel need füüsiliselt kätte isikutele, kes ei olnud antud passide ümbervahetamise taotlejad, rikkudes seega isikut tõendava dokumendi seaduse nõudeid ning saades selle eest vastutasuna raha,» lausus Tammai.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles