Poola võib ACTA ratifitseerimata jätta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolakate meeleavaldus Poznanis.
Poolakate meeleavaldus Poznanis. Foto: SCANPIX

Poola peaminister lubas täna, et Varssavi ei ratifitseeri täielikult vastuolulist võltsimisvastast kaubanduslepet (ACTA), kui põhjalik uuring näitab, et see ohustab internetivabadust.

Otsusele eelnes nädal aega kestnud protestid nii internetis kui ka tänavail. Peamiselt on meeleavalduste taga noored poolakad, kes kardavad, et intellektuaalse omandi kaitsele rahvusvaheliste eeskirjade kehtestamine piirab oluliselt internetivabadust.

«Kui me avastame, et meil on alust arvata, et see (ACTA) ohtu kujutab, siis me ei ratifitseeri seda,» ütles Donald Tusk ajakirjanikele.

Internetikasutajate häälekast vastuseisust hoolimata kiitis Poola valitsus leppe neljapäeval esialgse allkirjastamisega heaks, kuid enne jõustumist vajab see ka ratifitseerimist parlamendis.

Poola parempoolne opositsioonierakond Seaduse ja Õigluse Partei on esitanud mõtte ACTA küsimuses rahvahääletus korraldada.

Poola kommunikatsiooniminister Michal Boni, kes on Tuski lähedane liitlane ja kelle ülesanne oli ACTA ratifitseerimist juhtida, esitas reedel protestide tõttu lahkumisavalduse, kuid Tusk keeldus seda rahuldamast.

Kuigi Boni ja kultuuriminister pidasid seaduseelnõu küsimuses konsultatsioone plaadifirmade ja kommertsmeediaga, on internetikasutajaid esindavatest gruppidest mööda minemine avalikku nördimust tekitanud.

Wrocławi politsei teatas, et vahistas 22-aastase tudengi seoses küberrünnakuga peaministri kodulehele sel nädalal.

Häkkerite rühmitused Anonymous ja Polish Underground ründasid ka Poola presidendi, parlamendi, välis- ja kultuuriministrite ning politsei peakorteri kodulehekülge, mida tabas reedel uus rünnak.

Tänavail avaldasid meelt kümned tuhanded inimesed ning osa proteste muutusid vägivaldseks.
Sotsiaalvõrgustikus Facebook on protestikommuunid kogunud ligi 400 000 toetajat ning reede pärastlõunaks oli ACTA-vastasele võrgupetitsioonile andnud allkirja umbes 147 000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles