Herkel: oodakem ära Reinsalu esimesed sammud

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: Riigikogu pressitalitus

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe valimistel Urmas Reinsalule kaotanud nn kampsunite tiiva üks eestkõneleja Andres Herkel soovitas pettunutel erakonnast mitte lahkuda, vaid oodata ära uue juhi esimesed sammud.

«Eestseisuse tulemusega ma olen väga rahul, esimehe tulemus oleks võinud ju parem olla,» kommenteeris Herkel Postimehele enda häältesaaki. «Suurtes piirides vastas see prognoosile, mis enne valimisi jõus oli.»

Nii esimehe kui eestseisuse valimistel sai Herkel paremuselt teise tulemuse - vastavalt 465 ja 446 häält.

Ta ütles, et ei ole esimeheks mittevalimise tõttu eriti pettunud. «Küll aga tahaks ma huviga näha, mis toimuma hakkab, millised on uue esimehe esimesed sammud. Oli väga kena temast, et ta oma valituks osutumise kõnes meenutas ka minu esile tõstetud probleeme ja lahendusi,» rääkis Herkel.

«Ma jälgin, ootan, ei taha olla vähemalt esialgu ülemäära kriitiline, vaid anda esimehele aega koostööd arendada. Esimees peab olema kõigi erakonna liikmete esimees – ka nende, kes olid teistsugusel seisukohal.»

Tema sõnul ei saa öelda, et tänane oli «lipslaste» võit «kampsunite» üle, sest inimeste motiivid valimistel olid erainevad. «Millest mul on natuke kahju, on see, et mõned minu potentsiaalsed toetajad olid suurkogu ajaks erakonnast lahkunud.»

Herkel kutsus üles enda toetajaid erakonna liikmeks edasi jääma. «Ma tõesti väga loodan, et see tendents ei jätku. Aga selle ärahoidmine ei ole praegu minu võimuses,» märkis ta.

Herkel ei soovinud ennustada, kas tänane tulemus võis sundida kedagi erakonnast lahkuma. «Ma ei hakka siin ennustama, sest inimeste meeleolud on mitmesugused, aga ma ütleks nendele inimestele, et õige oleks ära oodata, millised on uue esimehe esimesed sammud.»

Tema sõnul on alust oodata positiivseid arenguid. «Ma arvan, et kogu esimehedebatt tekitas erakonna sees päris palju õhku, mida hingata. Kui seda osatakse ära kasutada, siis võib mingitest muutustest ehk ka asja saada.»

Herkel märkis, et kindlasti on ka Urmas Reinsalu huvides, et erakonnast ei lahkuks staažikad liikmed, isegi kui need tema poolt häält ei andnud. «Seega ma loodan terve mõistuse häält ja et siin tekib mõistlik dialoog.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles