Lebedev ostabki Evening Standardi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evening Standardi müük.
Evening Standardi müük. Foto: AFP / Scanpix

Londonis ilmuva pikaaegsete traditsioonidega tabloidlehe uueks omanikuks saabki KGB taustaga vene miljardärist poliitik Aleksandr Lebedev, nagu on meedias viimastel nädalatel sahistatud.


The Daily Mail & General Trust (DMGT) teatas täna, et on nõustunud enamusosaluse müügiga Lebedevile «nominaalse summa» eest, vahendas

BBC News

.

Evening Standardi üleminek uutele omanikele saab ilmselt teoks veebruaris. Tuntud vene miljardär tegi meedia andmetel pakkumise umbes 76 protsendi suuruse osaluse ostmiseks ajalehest.

DMGTi teatel läheb Evening Standard sellega ettevõttele Evening Press, mille on loonud Aleksandr Lebedev koos oma poja Jevgeniga ning mis kuulub omakorda firmale Lebedev Holdings.

Lebedev on esimene vene oligarh, kes omandab Briti meediaväljaande. Ta on kinnitanud, et toetab jõuliselt vaba meediat, ning lubab, et ei sekku vastomandatud ajalehe toimetuse tegevusse.

DMGTi kinnitusel luuakse ajalehe toimetuse juurde ka uus kolleegium, mis hakkab jälgima väljaande sõltumatuse printsiibi täitmist, et selliseid kartusi hajutada.

KGB agendina minevikus Londonis töötanud magnaat on kiitis Evening Standardit kui head ajalehte, mida ta imetleb kõrge ajakirjandusliku väärtuse ja heade kommentaaride pärast. Muu hulgas on ta väitnud, et hankis noore spioonina informatsiooni just selle väljaande veergudelt.

BBC korrespondendi sõnul on Evening Standardi müügi põhjuseks ajalehe majandusraskused, mille põhjuseks peetakse reklaamimüügi kahanemist ja elavnenud tasuta ajalehtede pakkumist Londoni turul. Lebedev on meedia andmetel väljendanud huvi ka teiste majanduslikult kiratsevate ajalehtede ostmiseks Ühendkuningriigis ja Ameerika Ühendriikides.

Venemaal ka riigiduumasse kuuluva mehe varandust hinnatakse umbes 3,1 miljardile dollarile ning see on teenitud peamiselt pangandusest, kindlustusettevõtetest ja suurest osalusest lennukompaniis Aeroflot, samuti kuulub talle üks butiikhotellide kett Euroopas.

2006. aastal lõi miljardär aga kampa endise Nõukogude Liidu viimase liidri Mihhail Gorbatšoviga ning ostis osaluse ka kodumaises ajalehes Novaja Gazeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles