Maripuu lubas puuetega inimeste esindajatele kahjude hüvitamist

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Maripuu.
Maret Maripuu. Foto: Peeter Langovits

Kõik puudega inimesed, kes on toetuste hilinemise pärast kahju kannatanud, saavad avalduse esitamisel raha tagasi, nii otsustati sotsiaalministri tänasel kohtumisel puuetega inimeste esindajatega.

Taotluse võib esitada sotsiaalkindlustusametile (SKA) või sotsiaalministeeriumile ning sellele tuleb lisada kahju tõendavad dokumendid.

Kohtumisel jõuti ühisele seisukohale, et praeguses olukorras viiviseid ei nõuta, sest see oleks ebamõistlik.

Sotsiaalminister Maret Maripuu sõnul oli tegemist väga tähtsa kohtumisega. «Saime avatud õhkkonnas arutada olulisi küsimusi. Tegime tulevikuplaane, kuidas puuetega inimeste murede lahendamisega edasi minna,» ütles minister.

Puuetega inimesed tõid välja, et nad ootavad ministeeriumi abi kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajate teavitamisel. Kohalike omavalitsuste võimekus on väga erineval tasemel, kuid tihti piisab vaid teavitusest või koolitustest, mis ei nõua palju rahalist ressurssi.

Ühistranspordi puhul toodi välja probleem sõidusoodustustega. Nende murede lahendamiseks kutsutakse kokku töögrupp, mida hakkab juhtima sotsiaalministeerium. Töögrupp koguneb ka hoolekandeteenuste kättesaadavuse ja kvaliteedinõuete ülevaatamiseks.

Hiljemalt veebruari keskel koguneb puuetega inimeste koostöökogu. Seal arutatakse, kuidas tulevikus hüvitada moraalset või materiaalset kahju, teatas sotsiaalministeerium.

Koostöökogu kujundab ka oma seisukoha, kuidas peaks tulevikus kahjude tekkimise korral toimima. Näiteks üks teema on kindlasti viiviste maksmine kahjude korral, kui toetused on hilinenud. Kogu esitab oma ettepanekud sotsiaalministeeriumile.

Lisaks arutati kohtumisel nii praeguse kui ka järgmise aasta eelarve prioriteete. Selleks, et välja tuua teenuseid, ilma milleta ei saa toime tulla, oodatakse puuetega inimeste esindusorganisatsioonide abi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles