NATO peasekretäri sõnul peetakse Afganistani ajakavast kinni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani-missioonis osalevad USA sõdurid Heratis. Tagaplaanil helikopter Chinook.
Afganistani-missioonis osalevad USA sõdurid Heratis. Tagaplaanil helikopter Chinook. Foto: SCANPIX

NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmussen kinnitas eile, et liitlasväed peavad kinni Afganistanist lahkumise kokkulepitud ajakavast.

Rasmusseni sõnul algab lõplik üleminekuperiood, millega kõik sõjalised operatsioonid Afganistanis antakse kohalikele vägedele üle, 2013. aasta keskel. Praeguseks on juba mitmete piirkondade ja linnade kontroll kohalikule politseile ja armeele üle antud, sellega alustati rohkem, kui aasta tagasi.

«Me jätkame plaaniga, milles lepiti kokku NATO kohtumisel Lissabonis aastal 2010. Selle kohaselt jätkub juba alguse saanud üleminekuprotsess, mis peaks loodetavasti lõpule jõudma 2014. aasta lõpuks,» ütles Rasmussen.

Ka Briti peaminister David Cameron kinnitas nädalavahetusel, et peab kinni Ühendkuningriigi lahingüksuste Afganistanist lahkumisele seatud tähtajast, mis on 2014. aasta lõpp.

«Me tahame pikaajalist suhet Afganistaniga, pikalt pärast seda, kui meie lahingüksused koju tulevad ning see juhtub 2014. aasta lõpus,» ütles Cameron, võõrustades Afganistani presidenti Hamid Karzaid oma maaresidentsis Chequersis.

Prantsuse president Nicolas Sarkozy hoiatas möödunud nädalal, et Pariis võib oma väed Afganistanist ära tuua juba 2013. aasta lõpuks. Sarkozy sõnul teeb Pariis ka NATO-le ettepaneku, et kõik sõjalised operatsioonid Afganistanis antakse kohalikele vägedele üle järgmisel aastal, aasta varem, kui allianss on seda kavandanud.

Riyādis resideeriv Afganistani diplomaat teatas eile, et Afganistani valitsus ja Talibani esindajad alustavad Saudi Araabias rahukõnelusi.

«Afganistani valitsuse ja Talibani delegatsioonid kohtuvad Saudi Araabias,» ütles tundmatuks jääda soovinud diplomaat täpsustamata, millal kõnelused algavad.

Läbirääkimised toimuvad eraldi USA vahendatavatest kohtumistest Kataris.

Talibani läbirääkijad on alustanud Kataris Ühendriikidega eelläbirääkimisi plaanide üle rahukõneluste alustamiseks Afganistani sõja lõpetamiseks. Samuti on Taliban teatanud plaanist avada Dohas oma esindus.

Talibani juhtnõukogu, Pakistanis tegutseva Quetta šuura liige ütles üleeile, et Talibani kontakte Saudi Araabias toetavad nii Pakistani kui ka Afganistani valitsus. Talibani juhtliige lisas, et Pakistan tunneb end USA vahendusel toimuvatelt kõnelustelt kõrvalejäetuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles