Keskerakondlased soovitavad Toobalil kaaluda oma sobivust poliitikasse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna peasekretär Priit Toobal.
Keskerakonna peasekretär Priit Toobal. Foto: Toomas Huik

Riigikogu keskfraktsiooni kuuluvad seitse saadikut saatsid eelmisel nädalal erakonna juhatusele kirja, milles soovitatakse peasekretäril Priit Toobalil tõsiselt mõelda oma sammude üle erakonnas ja poliitikas üldse.

«Leiame, et avalikkuse ette jõudnud teave inimese suuremahulise kirjavahetuse omastamise kohta isiku tahte vastaselt on räige põhiseaduslike kodanikeõiguste rikkumine ja väärib hukkamõistu,» seisab kirjas. «Nii ei tohi käituda kodanik ega poliitik,» toonitatakse pöördumises. Saadikute arvates peaks Keskerakonna juhatus kujundama oma seisukoha antud küsimuses ning erakonna peasekretäril Priit Toobalil soovitatakse tõsiselt mõelda oma edasiste sammude üle erakonnas ning poliitikas üldse.

Üks kirjale allakirjutanutest, Inara Luigas põhjendas läkituse koostamist sellega, et see on igati loomulik ja loogiline käik, et selliseid asju arutab juhatus. «Kui mitte juhatus, siis kes veel?» küsis ta. Luigase sõnul häiris teda väga olukord, kus «kõik me teadsime, mis on juhtunud, aga keegi ei julgenud sellest rääkima hakata». Küsimusele, kas ta soovib peasekretäri lahkumist, vastas Luigas, et tema ei ole Toobalit sellele kohale määranud.

«Priit peab ise tegema järeldused, aga ma olen sellel seisukohal, et juhatus kui meie organisatsiooni kõige kõrgem organ, peab sellest rääkima,» kinnitas Luigas. Ta lisas, et selliste apsude puhul on elementaarne, et siis räägitakse, vabandatakse ja tehakse järeldusi. Küsimusele, kas peasekretär on ka nii käitunud, vastas Luigas, et tema teada on Toobal helistanud Hannes Rummule ja palunud vabandust. «Aga kuna ta on meie peasekretär, siis ta võiks pöörduda kõigi erakonnaliikmete poole, sest see puudutas kõiki meid väga lähedalt. Need olid isiklikud kirjad, need on inimese jaoks midagi väga isiklikku,» leidis Luigas. Saadiku arvates peaks ta kolleeg pöörduma erakonnakaaslaste poole ja tunnistama, et ta on käitunud valesti. «Kui ta muidugi tunnistab,» möönis Luigas.
Keskerakonna pressiesindaja Taavi Puki sõnul ei ole juhatus seitsme saadiku pöördumist veel arutanud, aga seda tehakse ilmselt järgmisel kokkusaamisel. Millal see olla võiks, ei olevat tema sõnul täna veel võimalik öelda.

Keskerakonna juhatusele saadetud kirjale kirjutasid alla Kalle Laanet, Lembit Kaljuvee, Jüri Ratas, Deniss Boroditš, Inara Luigas, Rainer Vakra ja Olga Sõtnik.
 

Kaitsepolitsei töötajad leidsid Keskerakonna peasekretäri ja riigikogu liikme Priit Toobali kodu ja parteikontori töökohta läbi otsides üle 400 lehekülje väljatrükitud elektroonilist kirjavahetust, mis kuulub Euroopa Liidu Eesti esinduse juhile Hannes Rummule, ja mis ei tohiks kuidagi olla Keskerakonna või Toobali käsutuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles