Obama peatas Guantánamo protsessid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Barack Obama esimene korraldus presidendina oli teisipäeval Guantánamo sõjaväetribunali süüdistajatele edastatud nõudmine taotleda 120 päevaks arvatavate terroristide pooleliolevate kohtuprotsesside peatamine.


See peatan 21 pooleliolevat protsessi, sealhulgas ka kohtupidamise viie vangi üle, keda süüdistatakse 11. septembri terrorirünnakute kavandamises. Eile teatasid neli vangi, et pole säärase sammuga nõus. Obamalt oodatakse ka korraldust vangilaager sootuks sulgeda.



Eile Valges Majas esimest korda Ühendriikide presidendina ärganud Obama võttis hommiku vastu Washingtoni katedraalis toimunud palveteenistusel ning asus seejärel helistama Lähis-Ida liidritele. Esimene kõne läks Palestiina omavalitsuse presidendile Mahmoud Abbasile, kellele ta kinnitas oma soovi Lähis-Idas rahu saavutada. Lisaks rääkis Obama AFP teatel Iisraeli, Egiptuse ja Jordaania juhtidega.



Seejärel oli tal kavas koosolek oma majandusnõunikega, et arutada süngete väljavaadetega USA majanduse ergutamiseks mõeldud abipaketi üksikasju. Näitena raskest finantsolukorrast kukkus Dow Jonesi tööstusindeks teisipäeval neli protsenti, kuna investorid on mures Ühendriikide pangatööstuse süvenevate probleemide pärast.



Ühtlasi plaanis Obama eile kohtuda ka riigi sõjaväejuhtidega, et täita presidendikampaania ajal antud lubadus: anda oma esimesel tööpäeval kindralitele korraldus välja töötada kava, mille raames USA väed Iraagist välja viidaks, ning relvajõud koondaks oma jõupingutused sõjategevusele Afganistanis. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles