Toobal: minu toetajaid on rohkem kui hukkamõistjaid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Toomas Huik / Postimees

Keskerakonna siseopositsioon nõuab erakonna juhatuselt hinnangut peasekretär Priit Toobali käitumisele teise inimese erakirjavahetusse sekkumises, kuid Toobal kinnitab, et tema toetajaid on praegu rohkem.
 

Seetõttu ei näe ta ka põhjust kõrvale astuda ja peab seisme erakonnakaaslase saadetud kriitilist kirja nördimapanevaks, vahendab Reporter.ee.

Toobalile saadetud kirjale on alla kirjutanud Rainer Vakra, Jüri Ratas, Kalle Laanet, Inara Luigas, Lembit Kaljuvee, Deniss Boroditš ja Olga Sõtnik.

«See on üks osa erakonnaliikmete arvamusest,» ütles Toobal. «Seitse liiget arvab niimoodi. Ma olen selle pöördumise saatnud erakonnaliikmete listi ja sinna on tulnud nüüd kahe päeva jooksul väga palju erinevaid arvamusavaldusi, peamiselt mind toetavad arvamusavaldused.»

«Mulle tundub küll nii, et erakonna sees on neid liikmeid rohkem, kes mind toetavad ja soovitavad ametipostil jätkata, kui neid, kes soovitavad poliitikast lahkuda,» rääkis ta.

Toobali arvates oleksid kirja kirjutajad võinud hukka mõista ka IRLi elamislubade skandaali. «Oleksin oodanud neilt sama radikaalset, sama tugevat sõnavõttu või arvamusavaldust,» ütles ta.

Ühena seitsmest keskerakondlasest kirjale alla kirjutanud Rainer Vakra sõnul tuleb aga esmalt lahendada oma peretülid ja alles siis sekkuda võõrastesse. Ta tõi välja, et IRLi skandaali osalised Nikolai Stelmach ja Indrek Raudne võtsid selgelt endale täieliku vastutuse, astudes tagasi ametitest ja lahkudes ka erakonnast. «Küll aga on meil täna mure meie erakonna tuleviku ja ühtsuse pärast, kui meie tegevjuht, meie peasekretär, kes igapäevaselt peaks tegelema maakondades erakondliku töö arendamisega, peab kahjuks tegelema sellega, et oma süütust tõestada ja selgitama kogu maailmale, et ta ei ole kaamel,» rääkis Vakra.

Toobal rõhutab aga, et õiguskaitseorganid pole teemat pea kolm nädalat kommenteerinud ning asi pole jõudnud kahtlustusest süüdistuseni ega kohtusse. «Enne, kui neid otsuseid pole langetatud, ei tohiks kedagi süüdi mõista,» ütles ta. Toobal lisas, et ootab enne järgmiste käikude tegemist ära ta ametisse seadnud inimeste arvamuse.

Vakra sõnul ei nõua kirja kirjutajad, et Toobal peaks tagasi astuma, vaid ootavad temalt konstruktiivset enesekriitikat ebaeetilisele tegevusele. «Selles pöördumises ei nõua meie, et Priit Toobal peaks kusagilt tagasi astuma, vaid see on tõepoolest selline sõbralik oma erakonna sisene koputus õlale ja tema südametunnistusele, et ta vaataks peeglisse – võib-olla selleks, et meie erakond saaks ühtse ja tugevana edasi minna, oleks põhjust korraks üks samm kõrvale astuda,» selgitas Vakra.

Keskerakonna aukohus hakkab Hannes Rummi kirjavahetuse Toobali kätte sattumist arutama veel sel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles