Iseseisvusparaadil saab näha õhutõrjesüsteemi Mistral

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhutõrjekompleks Mistral.
Õhutõrjekompleks Mistral. Foto: Repro

Tänavusel iseseisvuspäeva paraadil Narvas saab esimest korda näha uut õhutõrje relvasüsteemi Mistral.

Kaitseväe peastaabi teavitusosakonna ülem major Peeter Tali ütles BNSile, et 24. veebruaril Narvas Peetri väljakul korraldataval paraadil osaleb 1200 kaitseväelast ja üle 60 tehnikaühiku. Ta lisas, et kaitseväe juhataja kavatseb näidata paraadil allüksuseid kompaniide ja patareide kaupa.

Paraadil osalevad kaitseväelased staabi- ja sidepataljonist, vahipataljonist, Viru pataljonist, Scouts-pataljonist ja Kuperjanovi pataljonist ning õhutõrje- ja suurtükiväepataljonist, kaitseväe ühendatud õppeasutustest ja kõrgemast sõjakoolist. Samuti võtavad paraadist osa Kaitseliidu, mereväe ja piirivalve üksused ning esindatud on reservohvitseride kogu.

Tehnikast on paraadil väljas 16 Scouts-pataljoni soomustransportööri Pasi, Kaitseliidu kuuest 81-millimeetrisest miinipildujast koosnev patarei veokitel ning kaks Viru jalaväepataljoni tankitõrjekompanii tankitõrjesüsteemi Mapats ja kuus tankitõrjesüsteemi Milan maasturitel.

Kuperjanovi jalaväepataljon osaleb paraadil kuuest 120-millimeetrisest miinipildujast koosneva patareiga ning õhutõrjepataljon paneb välja kaks patareid - kuuest 23-millimeetrisest õhutõrjekahurist veokitel koosneva õhutõrjepatarei ja kuuest õhutõrjeraketisüsteemist Mistral maastikuautodel koosneva õhutõrjeraketipatarei. Väljas on ka suurtükiväepataljoni kuuest 155-millimeetrisest haubitsast koosnev haubitsate patarei.

Paraadil teevad muusikat kaitseväe ja piirivalve orkester.

Paraad algab 24. veebruaril kell 11 ja kestab umbes tund aega.

Paraadil osalev tehnika jääb pärast paraadi lõppu huvilistele uudistamiseks.

Lennuvahendite ülelendu iseseisvuspäeva paraadist ei ole kavandatud. Küll aga võivad major Tali sõnul NATO hävitajad sooritada iseseisvuspäeval ülelennu mõnest teisest kohast.

Lühimaa õhutõrjesüsteemi hankeleping sõlmiti 2007. aastal. Tegemist on Eesti seni suurima relvastushankelepinguga. Süsteemi täpne maksumus on salastatud, kuid see on üle miljardi krooni.

Õhutõrjesüsteem koosneb Giraffe AMB radaritest, juhtimispunktidest, sidetehnikast, õhutõrjeraketiseadeldistest, Mistrali rakettidest ja väljaõppevahenditest.

Süsteem on mõeldud jalaväebrigaadi õhutõrjeks ning määratud eelkõige vastase lahingukopterite ning ründelennukite tõrjumiseks. Lisaks saab süsteemi kasutada riiklikult tähtsate objektide kaitsel, nagu lennuväljad, sadamad ja valitsushooned, ning oluliste ürituste turvamisel.

President Toomas Hendrik Ilves lubas novembris Narvat ja Jõhvit külastades, et 24. veebruaril Narvas korraldatav aastapäeva sõjaväeparaad on varasematest suurem.

Möödunud aastal peeti iseseisvuspäeva paraad Pärnus ja sellest võttis osa 1081 kaitseväelast. Tunamullu jäi kavandatud paraad Tallinnas Vabaduse väljakul liiga külma ilma tõttu ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles