Eestlased liiguvad Iraagist Afganistani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estpla-16 üksus Iraagis..
Estpla-16 üksus Iraagis.. Foto: Kaitsejõudude peastaap.

Kaitseministeeriumi esindajad peavad Bagdadis veel viimaseid läbirääkimisi Iraagi missioonil osalemiseks, ent sõdureid tõenäoliselt sinna enam ei saadeta, mistõttu juba vaadatakse üle jäävate meeste saatmise kohana Afganistani ja Aafrikasse.


34 Iraagi missiooniks ettevalmistatud Eesti kaitseväelast tegelevad praegu väljaõppega, et pärast käsu saamist Iraaki minna. Samas on järjest ebatõenäolisem, et nad sinna lähevad, sest kui Eesti parlament on andnud loa Iraaki minekuks, siis Iraagi parlament on andnud seadusega loa väed välja viia.



Kaitseminister Jaak Aaviksoo tunnistas, et riikide erinev nägemus võõrvägede viibimisest Iraagis on probleem. Seetõttu soovib Eesti küll Iraagiga kaitsekoostööd jätkata, ent see ei pea ilmtingimata tähendama jalaväerühma sinna saatmist, vaid koostöö võib võtta ka muid vorme. Kaitseministeerium võib Iraaki saata näiteks oma esindajaid ja kaitsevägi nõunikke.



Bagdadi uudiste ootel


Sel juhul jääb kaitseväel üle ühe rühma ehk 30–40 mehe suurune üksus. Iraagi missiooni jaoks välja õpetatud jalaväerühma aga niisama lihtsalt kuhugi mujale saata ei saa, sest see eeldaks riigikogu uut mandaati.



Afganistani on mainitud ühe peamise kohana, kuhu Iraagist ülejäävad kaitseväelased tulevikus võivad teenima minna. Samas ei välistata praegu ka Aafrikat, kus pole samuti konfliktidest puudust.



Kuidas täpselt edaspidi toimitakse, pidi valitsus esialgu arutama tänasel istungil. Ent kuna uudised Bagdadist polnud veel lõplikud, siis eile õhtuks polnud Iraagi missiooni küsimust valitsuse päevakorda lisatud.



Koostöö USA vägedega


Eesti on palju panustanud just otsestesse suhetesse Ühendriikidega. Seetõttu on Aaviksoo sõnul nii kaitseministeeriumi, kaitseväe kui ka välisministeeriumi huvi jätkata ka Iraagi missiooni lõppedes ameeriklastega otsest sõjalist koostööd.



Afganistanis viibivad eestlased koos brittidega Helmandi provintsis, ent Aaviksoo loodab, et kui USA suurendab Afganistanis oma väekontingenti, siis suureneb ka võimalus nendega koostööd teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles