Ministeerium lubab õpetajate poole hoida

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate meeleavaldus Toompea lossi ees, kus nõuti palgatõusu.
Õpetajate meeleavaldus Toompea lossi ees, kus nõuti palgatõusu. Foto: Toomas Huik/Postimees

Haridus- ja teadusministeerium teatas, et on palgavaidlustes õpetajate poolt ning soovivad, et õpetajad saaksid oma töö eest õiglast palka.

Ministeerium kinnitab enne tänast kohtumist kohalike omavalitsuste ja õpetajate esindajatega riikliku lepitaja juures, et tõsine töö õpetajate palgareformi osas on käinud pikka aega. Tulemuste kiiremaks saavutamiseks on vaja kokkulepet kõigi osapoolte vahel, sh kohalike omavalitsustega, mis seaks hariduse rahastamise prioriteediks just õpetajate palgatõusu.

«Haridus- ja teadusministeerium on õpetajate poolel – me tahame, et õpetajad saaksid oma töö eest õiglast palka - mis ongi reformide üks peaeesmärke,» ütles ministeeriumi kantsler Janar Holm. «Ühiskonna seisukohalt on võtmesõnaks hea haridus – õpetajate palku ja töötingimusi ei saa vaadata lahus lastest, lastevanematest ja kogu ühiskonnast,» lisas Holm. Ta kinnitas, et need otsused sünnivad vaid ühiskonna heakskiidul ja siis, kui sellega kaasnevad olulised muutused palgakorralduses ja ka koolivõrgus.

Holmi sõnul on õpetajate streigikava mõistetav ning näitab tõsist reformivajadust. «Kindlasti annab see ühiskonnale selge signaali probleemi suurusest,» märkis Janar Holm. «Töö õpetajate palkade korrastamise nimel käib juba pikka aega ja ministeerium on välja pakkunud reaalsed lahendused.»

Ta kinnitas, et õpetajate palkade korrastamiseks ja tõstmiseks vajatakse kohalike omavalitsusliitude poolt kokkulepet, et 2013. – 2015. aasta riigipoolse toetusfondi prioriteet on õpetajate palk. «See omakorda eeldab kokkulepet õpetajaameti lähtealuste osas vähemalt käesoleva aasta esimesel poolel,» selgitas Janar Holm.

«Streigi tulemusel ei sünni väga kiireid muutusi, sest töö terviklahenduse väljatöötamiseks käib ning selle elluviimine saab toimuda samm-sammult. Seetõttu olen skeptiline täna riikliku lepitaja juures saavutatava kokkuleppe suhtes, kuid olen optimistlik lähemal ajal kogu ühiskonna huve arvestava kokkuleppe sõlmimises,» sõnas kantsler.

Ministeeriumi kinnitusel jätkuvad tänavu arutelud õpetaja ametkoha kujundamise lähtealuste kohta, mille peamised eesmärgid on õpetajatöö terviklikkuse mõtestamine ning väärilise töötasu kehtestamine. Õpetajakutse süsteem ja töötasustamise alused põhineksid tulemuslikkusel ja enesearendusel ning koolijuhil oleks määrav roll personali- ja palgapoliitika küsimustes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles