President tunnustab arvukalt õpetajaid ja teadlasi

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜ biorobootika keskuse professor Maarja Kruusmaa
TTÜ biorobootika keskuse professor Maarja Kruusmaa Foto: Mihkel Maripuu

President annab ligi kolmandiku teenetemärkidest tänavu teadlastele, õpetajatele, ühiskonnaelu edendajatele ja kunstiinimestele.

President Toomas Hendrik Ilves allkirjastas täna otsuse enne vabariigi aastapäeva antavate teenetemärkide kohta, 99 ordenisaaja seas on 13 teadlast, 11 ühiskonnaelu tegelast ja õpetajat ning 14 kunstiinimest.

Valgetähe teenetemärgi saavad mitmed teadlased, kelle teadustöö on Eestit rahvusvaheliselt tutvustanud - näiteks Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor, tehnikateadlane Rein Munter; Tartu Ülikooli emeriitprofessor, loodusteadlane Kuulo Kalamees; keeleteadlane Jaak Peebo; Tallinna Ülikooli professor, keskkonnateadlane Enn Loigu ja Tallinna Tehnikakõrgkooli professor, geoloog Rein Einasto.

Noorema põlvkonna teadlastest tunnustab president professor Maarja Kruusmaad Tallinna Tehnikaülikoolist; Tartu Ülikooli õppejõud Mart Noormad, Eesti Maaülikooli professor Ülo Niinemetsa.

Valgetähe ordeni saavad veel ajaloolane Toivo Ülo Raun, arheoloog Ain Mäesalu, loodusuurija ja –kaitsja Uudo Timm, avastusõppe edendaja Mare Taagepera, konservaator ja kunstiteadlane Eve Alttoa.

Eesti elu edendamise eest tunnustatakse Hele Kiiselit (õpetaja ja hariduselu edendaja), Silver Meikarit (ühiskonnaelu edendaja), Uno Aani (kohaliku elu edendaja), Helle-Mare Kõmmust (rahvakultuuri edendaja), Vaiko Sepperit (raamatukogunduse edendaja), Hillar Eelmaa (ajaloo talletaja), Ell Maanso (kodu-uurija), Sirje Vinni (kohaliku elu edendaja).

Valgetähe V klassi teenetemärgi saavad õpetajad Vladimir Ossipov, Aino Siirak ja Ants Tarraste.

Muusikutest saavad teenetemärgi rahvamuusika edendaja Heino Tartes, muusik Villu Veski, dirigendid Raul Talmar ja Loit Lepalaan, muusik ja telerežissöör Jaanus Nõgisto, klarnetimängija Hannes Altrov.

Kunstiinimestest tunnustas president kunstnik ja kirjanik Toomas Vinti, skulptor Mati Karminit, kunstnik Olav Maranit, arhitekt Toomas Reinu ning ajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kihot.

Valgetähe IV klassi pälvivad ka tantsuõpetaja Ants Tael ning näitlejad Laine Mägi ja Tõnu Oja.

Ka mullu tunnustas president Toomas Hendrik Ilves teenetemärkidega 99 inimest, kellest tubli kolmandiku moodustasid kultuuriinimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles