Keskkonnaministeerium lükkab USA teadlaste hinnangu ümber

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korstnad
Korstnad Foto: Margus Ansu

Keskkonnaministeerium ei nõustu USA Yale’i ja Columbia ülikooli keskkonnaga tegelevate uurimisinstituutide koostatud maailma riikide keskkonnaalase tulemuslikkuse indeksis Eestile antud karmi hinnanguga.

Keskkonnaalase tulemuslikkuse 2012. aasta indeksis  (Environmental Performance Index, EPI) on Eesti 132 riigi seas 54. kohal, mis polegi ehk eriti halb koht, kuid nii kümme kui ka viis aastat tagasi oli Eesti veel 27. kohal, vahendab ERR Uudised.

EPI 2012 hinnang Eesti arengusuunale ehk keskkonnaalase tegevuse tulemuslikkusele viimasel aastakümnel (Pilot EPI) on aga lausa hävitav – selles tabelis, kus Läti on esikohal, on Eesti 128. positsioonil ehk üsna lähedal viimasel, 132. kohal olevale Venemaale.

Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Brita Merisalu ütles tabelit kommenteerides, et tegu on aastate 2000-2010 põhjal tehtud järeldustega ning enamik nendest andmetest ei ole täna enam kohased – arvesse pole võetud näiteks mahukaid investeeringuid CO2 emissiooni vähendamisse ega metsaraiet vähendava metsanduse arengukava vastuvõtmist eelmisel aastal, osa järeldustest põhineb aga prognoosidel, mitte reaalsetel andmetel.

Merisalu lisas, et kõige enam mõjutab Eesti keskkonnaalaseid näitajaid põlevkivienergeetika, kuid tunamullu suurenes taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia osakaal Eestis enam kui 76 protsendi võrra, mis näitab, et võtame oma kohustusi tõsiselt, aidates üheaegselt kaasa nii varustuskindluse tagamisele kui ka kasvuhoonegaaside vähendamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles