Obama sulgeb Guantanamo aastaga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama kirjutab juba ilmselt neljapäeval alla reale määrustele, millega suletakse «terrorisõja» vangla Guantanamo baasis ja tehakse lõpp CIA karmidele ülekuulamismeetoditele salavanglatest.

Valge Maja allika kinnitusel kirjutab uus riigipea hommikul esimese asjana alla otsustele, millega lükatakse käima protsess kurikuulsa kinnipidamiskompleksi lõplikuks sulgemiseks, vahendas AFP. See toimub nii kiirelt, kui on praktiliselt teostatav ja mitte hiljem kui aasta pärast.

Washinton Post kirjutas täna presidendi nõunikule Greg Craigile viidates, et kongresmenid peaksid ootama mitut täitevkorraldust, millega muu hulgas muudetakse CIA kinnipidamisreegleid, viiakse ülekuulamisstandardid kõigis USA rajatistes üle maailma kooskõlla armee välimanuaaliga ja keelatakse terroris kahtlustatavate hoidmine salaja kolmandate riikide vanglates.

2006. aastal muudetud armee välimanuaal keelab otsesõnu selliste vastuoluliste ülekuulamistehnikate kasutamise nagu peksmine, koertega hirmutamine, elektrišokid ja vettekastmine, mida inimõiguslased peavad piinamiseks.

The New York Timesi hinnangul tähendavad Obama otsused lõppu Luure Keskagentuuri programmile, mis nägi ette terrorikahtlusaluste kuude või isegi aastatepikkuse kinnipidamise salavanglates.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles