Ajaloolane: Eesti okupatsiooni fakti ei otsustata kohtus

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolane Jaak Valge
Ajaloolane Jaak Valge Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ajaloolase Jaak Valge väitel on naeruväärsed Vene Erakonna Eestis liidrite meedias välja käidud mõtted Eesti okupeerimisest mitte rääkida ning kuulutada see faktiks alles kohtuotsusega.

«Minule tundub selline küsimuse asetuski - kehtestada moratoorium küsimuse arutamisele, kas Nõukogude Liit okupeeris Eesti - täiesti naeruväärne, nagu ka see, et keegi arvab, et ajaloofakte otsustatakse kohtus,» rääkis Valge Postimehele.

«Kui on eriarvamused, siis peab neid just arutama, mitte nende arutamisele moratooriumi kehtestama.»

Ta väitis, et ükski kohtuotsus ei peaks näiteks ajaloolase seisukoha juures ainumääravaks saama.

«Oletame, et seda hakkakski otsustama mingisugune kohus, siis olenemata selle kohtu otsusest kirjutan mina - ja ma arvan, et ka teised ajaloolased - ikka nii, nagu meie analüüs näitab, mitte nii, nagu kohus on otsustanud.»

Valges tekitas küsimusi ka sotsiaaldemokraatide otsus asuda liituma taolisi mõtteid jagava erakonnaga.

«Kui Eesti sotsiaaldemokraadid valisid endale nimelt koostööpartnerid lootuses, et nad naljakate avaldustega tähelepanu ärataksid, on nende soov korda läinud, kui nad aga lootsid endale sisulisi professionaalseid koostööpartnereid, siis ma nende olukorda ei kadesta.»

Küsimuse, kas Nõukogude Liit okupeeris Eesti või mitte, arutamisele moratooriumit kehtestama üles kutsunud Vene Erakonna Eestis juhid sattusid nii eesti poliitikute kriitikatule alla. Nad selgitasid lõpuks, et ei eita Eesti okupeerimist Nõukogude Liidu poolt, kuid ei loe seda ilma vastava kohtuotsuseta lõplikuks tõeks. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimehe hinnangul VEE moratooriumit ei tahtnudki - nende jutu algne mõte võis minna lihtsalt tõlkes kaduma.

Vene Erakonna Eestis ja SDE juhid allkirjastasid 12. jaanuaril ühinemislepingu, mille järel saavad VEE liikmed mitmeid kohti sotside juhtorganites. Vene Erakonna Eestis juht Stanislav Tšerepanov saab sotside aseesimeheks, programmiliselt uusi seisukohti erakondade ühinemine esialgu kaasa ei too.

Ühinemise kiitis juba ka heaks pühapäeval Tallinnas peetud Vene Erakonna Eestis kongress. Lepingule peab enne selle jõustumist oma heakskiidu andma ka sotside üldkogu, mis koguneb 19. veebruaril.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles