Laar: NATO Afganistanist lahkumise ajakava pole veel paigas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO sõdurid Afganistanis.
NATO sõdurid Afganistanis. Foto: SCANPIX

Brüsselis NATO kaitseministrite kohtumisel osaleva kaitseminister Mart Laari sõnul ei ole NATO vägede Afganistanist välja toomise graafikut veel tehtud.

«Sellist graafikut, kust nüüd kõige viimasena midagi välja tuuakse või mis tempos, ei ole tehtud ja selles suhtes ütelda, et see (Helmandi provints – toim.) on viimane või ta ei ole viimane, on praegusel hetkel võimatu,» ütles Laar neljapäeva õhtul BNSile.

«Need plaanid pannakse kokku ja siis hakatakse neid täitma, sest kindlasti on kõige mõttetum tegevus see, kui hakatakse kaootiliselt välja liikuma ja see oli väga selge põhimõte, mis täna ka NATOs kinni löödi. Protsessid, mis tulevikus ees seisavad, peavad toimuma koostöös, need peavad toimuma koordineeritult ja ühiste plaanide kohaselt,» lisas Laar.

Eesti ei jää «tulesid kustutama»

Eesti väed ei saa Laari sõnul kindlasti olema viimased, kes Afganistanist lahkuvad. «Kindlasti ei jää me sinna nii-öelda tulesid kustutama,» sõnas kaitseminister. «Meil on olemas omad partnerid, kellega me pidevalt konsulteerime selles olukorras selleks, et täita neid plaane, mis meil on ja ka oma väed ühel hetkel koju tuua, aga seda saab teha siiski niimoodi, et me selle väljatõmbamise käigus ei sea ohtu omaenda mehi,» lisas Laar.

«Ei ole mingi saladus, et vägede väljatõmbamise alustamine on vahetevahel mõnevõrra ohtlikumgi kui seal olemine, sest rünnakute ja kaotuste oht võib olla üsna suur, kui seda targalt ei tehta,» selgitas Laar.

NATO raketikaitsekilbi osas liigutakse kaitseministri kinnitusel edasi plaanipäraselt. «Iseenesest on ka raketikilbi osas plaanid üsna täpselt paigas ja need plaanid viiakse ka rahulikult ja selgelt ellu,» kinnitas Laar.

Üheks suhteliselt paljuräägitud küsimuseks tõusis Laari sõnul ka Balti riikide õhuturve. «Ka USA riigisekretär Panetta kinnitas, oma tugevat toetust sellele pikaajalisele lahendusele, mida me oleme taotlenud ja mille nimel kõvasti tööd teinud ja sama kinnitas ka peasekretär Rasmussen,» rääkis Laar. «Kuulates kõiki neid sõnavõtte, oleme me ikka sihile praegusel hetkel juba väga lähedal ja see on kahtlematult väga positiivine uudis meie jaoks siit sellelt kohtumiselt,» rääkis kaitseminister.

Laar osaleb neljapäeval ja reedel NATO kaitseministrite kohtumisel Brüsselis, kus arutatakse NATO tuleviku ja Afganistani operatsiooniga seotud küsimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles