Rammul: kompleksravi aitab kurjategijal valed mõtted ära tunda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Rammul.
Imre Rammul. Foto: Raigo Pajula

Valitsuselt heakskiidu saanud seksuaalkurjategijate keemilise kastreerimise eelnõu näeb pedofiilidele ette kompleksravi, mis sisaldab nii ravimeid kui ka psühhiaatrilist ravi ja on seksuoloog Imre Rammuli sõnul efektiivne.

Psühhiaater-seksuoloog ütles, et kompleksravi aitab inimesel ära tunda, millal tulevad valed mõtted ja on vaja kiirelt sekkuda, kuid ravi ei muuda pedofiiliaprobleemi olematuks ja sõltuvalt inimesest tuleb seda korrata või see võib kesta ka terve elu, vahendab ERR Uudised.

«On võimalik välja timmida üsna täpselt selline kogus, mis taandab pedofiilsed mõtted või seksuaalhälbelised mõtted üldse, kuid mis samas säilitab seksuaalse toimekuse paarisuhtes,» selgitas Rammul, et sellise ravi korral jääb inimesele seksuaalne võimekus alles.

Ravi saavad kurjategijad on pideva jälgimise all ja saavad psühhiaatrilist konsultatsiooni ning just süsteemne psühhoteraapia tagab kompleksravis Rammuli sõnul efektiivsuse. Ta möönab, et väga pikaajalist statistikat kompeksravi tulemuslikkuse kohta riikidel pole, kuid viie kuni kümne aasta perspektiivis näitavad senised tulemused, et retsidiivsus väheneb enam kui kaks korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles