Toekas kokakunsti album

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Kulinaaria Instituut eesotsas Dimitri Demjanoviga (pildil) ilmutas suursuguse kokaraamatu «Eesti à la carte», kus 31 siinse restorani ja kohviku peakokka avaldavad oma mõtteid Eesti toidust ja jagavad sadakond inspireerivat retsepti, kus peategelaseks kodumaised toiduained.


Ennekõike sündis album soovist talletada kaante vahele hoolikalt välja valitud eestimaised maitsed ning innustada inimesi ikka ja jälle avastama kohaliku köögi eripära. «Tahame juhtida nii eestlaste kui ka meie külaliste tähelepanu Põhjala köögi võludele, tutvustada siinset nelja selgelt eristuvat aastaaega köögis ja pakkuda parimat, mis leidub meie põldudel, metsades ja vetes,» kõneleb raamatu idee autor Dimitri Demjanov.

Faye’le tuleb lisa
Paljud toidunautlejad tunnevad Faye sildiga oliiviõli – Eesti «juurtega», sest pärineb ärinaise Jana Tooli oliivisaludest Sitsiilia lõunaosas. Ka sama nimega palsamiäädikad Modenast on kokkajate seas hinnas. Nüüd on sarja lisandunud mitut masti antipasti’d ja pastakastmed Sitsiiliast ning mahlad-nektarid Prantsusmaalt.

Näiteks üht maitseküttide lemmikut, baklažaanide, sibula ja vürtsikate pipardega tomatikastet Salsa Mimi võib süüa pastaga, ahjusooja saia peal ja grill-liha kõrvale. Artišokikreem on hea saial, kuid sobib ka dipikastmeks värsketele juurviljadele. Hinnad jäävad kolme kuni viie euro kanti.

Kodumaine vahune
Vabariigi sünnipäevakuul on põhjust lennutada kork esimeselt ja ainsalt kodumaiselt vahuveinilt Fest – see on tehtud kohalikest õuntest ja saanud tänavu ka uue elegantse välimuse. Kõige paremini tulevad kerge seltskondliku pidujoogi maitseomadused esile, kui joote seda jahutatult (8–10 kraadi). Pudeli hind on nelja euro ringis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles