Clinton lubab uut ajastut USA diplomaatias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

New Yorgi senine senaator Hillary Clinton asus neljapäeval ametisse välisministrina, lubades USA diplomaatias uut ajastut, kuid raskeid aegu.


USA riigidepartemangu sissepääsu juurde kogunes täna ligi tuhat töötajat, kes tervitasid esimest tööpäeva alustanud Clintonit.

«Ma annan teiega töötades endast kõik, et oleks selge, et jõuline diplomaatia ja tõhus areng on parimad pikaajalised vahendid Ameerika tuleviku kindlustamiseks,» ütles Clinton. «Ma usun kogu südamest, et see on Ameerikale uus ajastu.»

Neljapäeval kõnelevad president Barack Obama ja asepresident Joe Biden välisministeeriumi töötajatele eesseisvatest väljakutsetest, mille seas on Iraan, Põhja-Korea tuumaprogramm ja Iisraeli-Palestiina konflikt.

Clinton, kes kaotas mullu demokraatide eelvalimistel napilt Obamale, ütles oma alluvatele, et ees ootavad keerulised ajad. «See ei saa kerge olema. Ma ei taha, et keegi lahkuks sellelt erakordselt soojalt vastuvõtult mõttega «Tore, see tuleb suurepärane». See tuleb raske,» hoiatas ta.

USA Kongressi ülemkoda kinnitas kolmapäeval Clintoni ametisse, kuigi osa vabariiklasi avaldas kahtlusi seoses Clintoni abikaasale, endisele presidendile Bill Clintonile välismaalt tehtud annetustega.

Neljapäeval oma kolleegidele teistes riikides helistama hakkava Clintoni tööde hulgas on lõpetamata sõjad Iraagis ja Afganistanis, keeruline Lähis-Ida rahuprotsess, üleilmne kliimamuutus, konfliktid Aafrikas ning kõige selle taustal viimastel aastatel määritud USA kuvand maailmas.

«Ma arvan, et praegune aeg on täis potentsiaali ja võimalusi,» arvas ta samas. «Ma ei tõuse igal hommikul üles vaid mõeldes ähvardustele ja ohtudele, kui tõelised need ka ei oleks. Ma mõtlen ka sellele, mida me saame teha,» rõhutas Clinton, kes teenis suure aplausi, kui ta teatas, et ministeeriumisse saabuvad visiidile nii president kui ka asepresident.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles