Meeleavaldus Vene saatkonna ees: kisma ja räuskamine

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene saatkonna ette Tallinnas kogunes täna käputäis inimesi, et nii toetada vabu valimisi ja demokraatiat Venemaal. Kohale olid tulnud ka teistsuguse maailmanägemusega inimesed ning üks vanem naisterahvas lasi isegi käed käiku.

Olgugi, et väljas on ligi 20 kraadi külma ja tuulekülma arvestades võib sellele veel 10 miinuskraadi otsa liita, otsustas käputäis inimesi olusid trotsida ja Vene saatkonna ette meelt avaldama tulla.

«See on pisikene solidaarsusaktsioon – me lihtsalt tunneme kaasa nendele tuhandetele moskvalastele, kes Moskvas seisavad Bolotnaja väljakul oma õiguste eest,» rääkis meeleavaldaja Sergei Metlev. «Nad ennekõike taotlevad vabu valimisi ja tahavad, et Vene võim austaks nende põhiõigusi ja inimväärikust.»

Metlev tuletas meelde, et isegi peale suuri miitinguid, mis toimusid Venemaal detsembris, hakkas Putin inimesi solvama, nimetades kondoomiks valget linti, mis oli valitud aktsiooni sümboliks.

«Tunneme siin Eestis kindlasti Venemaa olukorra pärast muret,» kinnitas ta. «Me ei saa jääda ükskõikseks.»

Meltevi sõnul näitab iga selline väike meeleavaldus saatkonnas olevatele inimestele, et ka teistes riikides ei pane inimesed silmi kinni seoses sellega, mis Venemaal toimub.

«Täna tulid väga paljudes Euroopa pealinnades inimesed välja,» sõnas ta. «See on ülemaailmne aktsioon ja me oleme selle osa.»

Ühe põhjusena, miks meeleavaldajaid ilmus kohale väga vähe, vaid viis-kuus, on ilmselt selles, et ilm on väga karm. Meeleavaldajate kõrvale sättis end ka vanem naisterahvas, kel oli käes Putinit toetav plakat. Tal tekkis meeleavaldajatega sõnavahetus, mistõttu üritas ta oma õiguste eest kätega seista. Seejärel läks ta siiski teisele poole teed ja lahkus õige pea.

«See, et siin on sellised inimesed, kes ei ole nõus meie arvamusega, näitab, et Eestis võivad kõik rahulikult meelt avaldada,» ütles Metlev. «Muidugi on häbiväärne, et proua tuli rusikatega kallale.»

Seejärel ilmusid kohale punase lipuga vene keelt kõnelevad mehed ning veel mõned inimesed, kes asusid meeleavaldajatega vaidlema. Räuskamist oli palju. Politsei jälgis toimuvat distantsilt, kuni ilmus kaks naisterahvast ja üks mees. Nad karjusid ja üritasid meeleavaldajatelt plakateid käest ära võtta ning rebisid ühe puruks. Politsei sekkus ja olukord rahunes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles