Ban: Venemaa ja Hiina Süüria-veto õõnestab ÜROd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon. Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kritiseeris laupäeval Venemaa ja Hiina vetot Julgeolekunõukogu Süüria-resolutsioonile, öeldes, et see õõnestab maailmaorganisatsiooni.

Ban avaldas «sügavat kahetsust» suutmatuse üle leppida kokku resolutsioonis, mis mõistaks hukka Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastaste rahutuste vägivaldse mahasurumise, ütles Bani esindaja Martin Nesirky.

«See õõnestab ÜRO ja rahvusvahelise kogukonna rolli praeguse, mil Süüria võimud peavad kuulma ühtset häält, mis nõuab vägivalla kohest lõpetamist süüria rahva vastu,» lisas Ban.

«Ajal, mil Süüria kriis süveneb, tuues süüria rahvale üha suurenevat vägivalda ja kannatusi, kaotas Julgeolekunõukogu võimaluse teha ühtne samm, mis aitaks seda kriisi lõpetada ja luua rahumeelse tuleviku,» lisas ÜRO peasekretär.

Ban ütles, et Julgeolekunõukogu veto oli «suur pettumus süüria rahvale ja Lähis-Idale, kõigile demokraatia ja inimõiguste toetajatele».

Venemaa ja Hiina panid laupäeval teist korda veto ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonile, milles mõistetakse hukka Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastaste rahutuste vägivaldne mahasurumine. Lääne- ja araabia riikide algatatud resolutsioonis avaldati samuti toetust Araabia Liiga üleskutsele Assadi tagasiastumiseks.

Kõik 13 ülejäänud Julgeolekunõukogu liiget hääletasid resolutsiooni poolt. Julgeolekunõukogu ainus araabia riikide esindaja, Maroko suursaadik väljendas «suurt kahetsust ja pettumust» hääletustulemuse pärast.

USA ja Euroopa riigid olid eelnevalt lükanud tagasi mitu Venemaa parandusettepanekut. Ühendriikide suursaadik Susan Rice nimetas vetot «häbiväärseks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles