Rask: inimõigusi rikuvad Eestis eelkõige pikad kohtumenetlused

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Ann

Riigikohtu esimees Märt Rask tunnistas, et Eesti kohtud on ebamõistlikult pikkade kohtumenetlustega eksinud Euroopa inimõiguste konventsiooni nõuete vastu.
 

«Eelkõige oli probleem selles, et inimestel ei olnud võimalust kaevata selle peale, et nende suhtes toimunud menetlus on liiga pikk. Samuti selles, et liigse pikkuse korral ei olnud ette nähtud mingit inimese olukorda leevendavat tagajärge,» sõnas Rask. Riigikohtu esimehe sõnul on pärast Euroopa inimõiguste kohtu otsuseid nüüdseks muudetud kriminaalmenetluse seadustikku.

See, et Euroopa inimõiguste kohus on mitmed siinsete kohtute otsused ümber lükanud, ei tähenda Raski sõnul ilmtingimata kohtute halba tööd.

«Põhiõigused on väga suure üldistusastmega kirja pandud ja võimaldavad paljudel juhtudel erinevaid tõlgendusi. Selleks Euroopa kohus tegutsebki, et konventsiooni kõigis sellega ühinenud riikides ühetaoliselt kohaldataks. Õigus on ajas arenev ja ühtset õiguslikku arusaama kõigis küsimustes ei saavutata kunagi,» põhjendas ta.

Samuti ei ole Eesti vastu inimõiguste kohtusse esitatud kaebuste arvu kasvu põhjuseks inimõiguste kaitse halb olukord.

«Asjaolu, et Euroopa inimõiguste kohtusse pöördujate arv aastatega kasvab, on seletatav sellega, et sinna kaebamine on selgeks õpitud. Ekslikult arvatakse, et Euroopa kohus on Eesti kohtusüsteemi «neljas aste»,» ütles Rask.

Siiski on õigusemõistmises veel vigu. Raski sõnul tegeletakse justiitsministeeriums aktiivselt kohtusüsteemi reformidega, et muuta kohtumenetlusi lihtsamaks ja kiiremaks.

Samuti ootab elluviimist kohtusüsteemi reform, mille tulemusena peaks kasvama kohtunike korpuse vastutusvõime ja laienema kohtusüsteemi enesekorraldusõigus. Vakantsed kohtunikukohad tuleb täita parimate juristidega neile tuleb abiks anda piisavalt kõrge kvalifikatsiooniga abipersonal. «Nii lihtne see ongi - tuleb vastu võtta ja ellu rakendada uus kohtute seadus, mis praegu on kuhugi Toompeale tolmuma jäänud.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles