Komisjon taunis Raudse ümarlauas osalemist

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Raudne
Indrek Raudne Foto: Peeter Langovits

Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjon ei tuvastanud Siim Kabritsa ega Indrek Raudse tegevuses seaduserikkumist, ent taunis Raudse osalemist tema äritegevusega seotud ümarlaual.

Komisjon  ei tuvastanud Kabritsa ja Raudse tegevuses korruptsioonivastase seaduse rikkumist, sest neil pole andmed, et mehed oleksid saanud rahalist või muud materiaalset kasu neile kuuluvate osaühingute tegevusest. Ka ei tuvastanud erikomisjon nende tegevuses riigikogu liikme staatuse seaduses ega korruptsioonivastases seaduses sätestatud tegevus- ja toimingupiirangu otseseid rikkumisi.

Samas pidas komisjon taunitavaks Indrek Raudse osalemist äritegevuses, mis võis tekitada huvide konflikti tema riigikogu liikme staatusega, võttes osa ümarlauast, mis kujundas seadusloomet antud vallas ja oli kaudselt seotud tema eraettevõtlusega. Komisjoni kinnitusel ei teavitanud Raudne teisi sellel koosolekul viibinud isikuid, et tema ärilised huvid võivad kuidagi kasvõi kaudselt kattuda koosoleku teemadega.

Erikomisjon leidis, et selliste juhtumite ärahoidmiseks tulevikus tuleb järgmises korruptsioonivastase seaduse tekstis täpsustada ametiisikute deklareeritavate majandushuvide, sealhulgas ka kaudsete majandushuvide sisu. Samuti võiks riigikogu juhatus kaaluda parlamendiliikmete käitumisjuhendi väljatöötamist, et ennetada riigikogu liikmete valdkondlike huvide ja nende esindatavate poliitiliste huvide konflikti.

Erikomisjon peab samuti vajalikuks juhtida siseministeeriumi tähelepanu asjaolule, et nende valitsemisalas välja antavate tähtajaliste elamislubade väljaandmise ja elamislubadega kaasnevate tingimuste täitmise järelkontrolli tuleks tunduvalt tõhustada. Ka peaks olema parem ametkondade koostöö teiste ministeeriumide valitsemisaladega.

Samas juhib erikomisjon tähelepanu asjaolule, et tõhus kontroll elamislubade taotlejate üle ei tohi hakata investeeringuid ja Eesti majandusele vajalike spetsialistide siia saabumist piirama. Vastupidi, tuleks luua olukord, kus Eestis on fiktiivsete elamislubade vormistamine sisuliselt võimatu, mistõttu siia saabub rohkem meie riigile vajalikke inimesi ja investeeringuid.

Komisjon kinnitas oma tänasel istungil kokkuvõtte Kabritsa ja Raudse majanduslike huvide deklaratsiooni ja võimaliku huvide konflikti kontrollist, mis algatati seoses nn elamislubadega kaubitsemise juhtumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles