Vaimulik tahab juurutada uusi matusekombeid

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haud on valmis kaevatud
Haud on valmis kaevatud Foto: Liis Treimann

EELK Kaarma Peeter-Pauli koguduse kirikuõpetaja Hannes Nelis tahab Saaremaal muuta matmiskombeid – et ülikondades matuseliste asemel ajaksid haua kinni selleks palgatud töömehed.

«Olen 20 aastat vaimulikuna näinud, kuidas ülikondades ja korralikes kingades matustele tulnud mehed hakkavad mulda hauda ajama, ja kui on vilets ilm, siis nad on ikka üsna hullus olukorras seal,» rääkis Hannes Nelis, kirjutas Saarte Hääl. «Me keegi ei pane ju ülikonda selga, kui läheme põllule kartulit võtma.»

Nelise sõnul võiksid eestlaste matmiskombed olla samasugused kui välismaal, kus pärast kirstu hauda laskmist kaetakse lahtine haud hauakääbast imiteeriva plastikust kaanega ja sinna peale asetatakse pärjad.

Edasi lähevad matuselised peielauda ja samal ajal ajab surnuaiavaht koos abilistega haua kinni ning pärast peielauda tulevad matuselised surnuaeda tagasi ja süütavad haual küünlad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles