Norra massimõrvari esinemine kohtus šokeeris

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Foto: SCANPIX

Norra massimõrvar Anders Behring Breiviki esinemine kohtus šokeeris kohalolnuid.

32-aastane Breivik kirjeldas oma möödunudsuviseid veretöid kui «ennetavat rünnakut riigireetjate vastu» ning ta olevat ära teeninud Norra kuninga poolt antava sõduri teeneteristi, edastab iltasanomat.fi.

Breivik nõudis eile Oslo kohtus toimunud eeluurimisistungil enda kohest vabastamist.

Breviki arvates olid tema teod Norra kultuuri hävinemise ennetamiseks möödapääsmatud ning ohvrid olid tegelikult surma ära teeninud.

Breiviki seisukohad ja nõudmised ehmatasid kohtusaalis olnuid. Breiviki edasist vangistamist käsitlevale istungil olid kohal ka hukkunute pereliikmed ning veresaunast pääsenud.

Kohus andis Brevikile kohtus esinemise loa teist korda.

Kohtusaali saabudes tervitas Breivik saalisviibijaid, pannes parema käe esmalt rinnale ning siis sirutas välja. Breiviki advokaadi Geir Lippestadi sõnul on see paremäärmuslik tervitusviis.

Politsei edastas prokuröridele Breiviki eeluurimis- ja ülekuulamisdokumendid. Breivikile esitatakse süüdistused millalgi veebruari lõpul-märtsi alguses.

Möödunud aasta novembris tehtud psühhiaatrilise uuringu kohaselt on Breivik süüdimatu. Kohtupsühhiaatrite raportis seisab, et veretööde toime panemise ajal oli ta psühhootilises seisundis.

Ka seisab selles raportis, et Breivik põeb paranoidset skisofreeniat ning ta kannatab jälitusmaania ja luulude all.

Raportis esitletu seati kahtluse alla ja jaanuaris palus kohus teha Breivikile uue psühhiaatrilise ekspertiisi. Kui ka see kinnitab, et massimõrvar on vaimselt väga haige, võib Breivik sattuda vangla asemel psühhiaatriahaiglasse sundravile.

Kohus Breiviki üle algab 16. aprillil Oslos.

Anders Behring Breivik tappis möödunud aasta juulis Oslo kesklinnas autopommiga ning Utøya saare tulistamisega 77 inimest.

Enne veretööd internetis avaldatud kirjutistes seisis, et ta püüab hoida Norras ära moslemite invasiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles