Soome arheoloog leidis Egiptusest hauakambri ja muumia

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome arheoloog leidis Egiptusest hauakambri ja muumia
Soome arheoloog leidis Egiptusest hauakambri ja muumia Foto: SCANPIX

Soome arheoloogi Elina Pauli-Grothe juhitud arheoloogiderühm leidis Egiptuse Kuningate orus uue hauakambri koos muumiaga.

Juhuslikult leitud hauas oli hästi säilinud muumia, mis pärineb umbes 850. aastatest eKr, edastab mtv3.fi.

Hauakambri ja muuma leidmist on kajastatud mitmel pool maailmas, kuna sarnane hauakamber leiti ka 90 aastat tagasi. Briti arheoloog Howard Carter avastas 1922. aastal vaarao Tutanhamoni hauakambri.

Pauli-Grothe sõnul ei ole muumiat veel uuritud, kuid esmaste andmete kohaselt on tegemist Vana-Egiptuse kõrgklassi kuulunud naisega, kes oli jumal Amunile pühendatud templis lauljanna.

Ilmselt elas ja laulis see naine Karnaki templis.

Arheoloogid uurivad leitud muumiat röntgeni ja laseri abil. Linasest riideribasid muumia ümber ära ei võeta nagu varem, sest tänapäeva tehnika võimaldab inimjäänust uurida ka läbi nende.

Arheoloog Elina Pauli-Grothe on Egiptuses Kuningate orus toimuvate rahvusvaheliste väljakaevamiste projektijuht. Projekti algatas Šveitsi Baseli ülikool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles