Vene häkkerid avaldasid Eesti-vastase propagandakampaania detailid

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronkssõduri endisesse asukohta viiakse aasta-aastalt vähem lilli.
Pronkssõduri endisesse asukohta viiakse aasta-aastalt vähem lilli. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Ennast häkkerite rühmituse Anonymous Venemaa esindajateks nimetavad isikud tegid internetis kõigile kättesaadavaks Rosmolodjoži juhi Vassili Jakemenko elektronkirjavahetuse, mis sisaldab muu hulgas infot selle kohta, kuidas Moskvas koordineeriti ja rahastati Eestis pärast aprillisündmusi läbi viidud niinimetatud mälestusvalvet.


Muu hulgas ka Putini-meelse noorteorganisatsiooni Naši pressiesindaja Kristina Potuptšiku ja Eesti kaitsepolitsei aastaraamatus Naši oluliseks figuuriks tituleeritud Aleksandr Gagijevi kirju sisaldav arhiiv annab pildi sellest, kuidas organiseeriti mõne aasta eest niinimetatud mälestusvalvet Tõnismäel pronkssõduri endises asukohas.

Väidetavalt Föderaalse Noorsooasjade Agentuuri juhile Jakemenkole saadetud kirjade autorid annavad muu hulgas detailselt aru mälestusvalve organiseerimise ja rahastamise kohta ning selleks vabatahtlike värbamise kohta erinevates Venemaa linnades.

Jaanuari lõpus internetti jõudnud arhiiviga juhtus mitmesuguseid «äpardusi». Peale selle hakkasid Twitteris levima lingid failile nimega Potuptšiku_ja_Jakemenko_kirjade_kuumad detailid.exe, mis olid nakatunud viirusega.

Praeguseks peaksid sellised failid olema failivahetuskeskkondadest eemaldatud ning üha täieneva arhiivi maht on kasvanud 3,5 gigabaidini.

Rosmolodjož teatas mõne päeva eest, et peab Jakemenko ja Potuptšiku kirjavahetuse avalikustamist ebaseaduslikuks ning ei kommenteeri seda. Samas ei lükanud organisatsioon ümber teadet nende juhi postkasti sissemurdmise kohta.

Häkkerite teatel on nende valduses veel mitme võimudele lähedal seisva isiku kirjavahetus ning mingi osa sellest kindlasti ka avalikustatakse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles