Lekkinud info: sajad našistid olid valmis Eestisse tulema

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Tallinna «vabastamise» aastapäeva tähistamiselt mullu septembris kaitseväe kalmistul, kuhu pronkssõdur 2007. aastal koliti.
Hetk Tallinna «vabastamise» aastapäeva tähistamiselt mullu septembris kaitseväe kalmistul, kuhu pronkssõdur 2007. aastal koliti. Foto: Priit Simson

Kremli-meelne noorteorganisatsioon Naši registreeris 2007. aasta kevadel sadu noori, kes olid valmis tulema Eestisse Tõnismäel pronkssõduri endises asukohas telkmantlis «mäluvalvet» pidama ja muud propagandatööd tegema.

Kui alguses oli Našil raskusi üle Venemaa huvilisi leida, siis hiljem esitati mõnelt poolt juba enam kui sajaliikmelisi nimekirju potentsiaalsete Eestisse tulijatega, selgub viimastel päevadel varjunime Anonymous kasutavate häkkerite internetti lekitatud materjalidest.

Iga Eestisse tulemisest huvitatu juurde tuli nimekirjade koostajatel märkida, kui palju oleks isikud valmis projekti oma raha panustama, kusjuures iga inimese kuluks oli arvestatud 12 000 rubla ehk umbes 300 eurot.

Soovituslikult pidi tulija maksma kinni pool sellest summast ehk 6000 rubla, kuid praktikas oli Eestisse suundunute omapanus pigem 0 rubla ning ülejäänu eest tasus organisatsioon. Vähemalt oli nii kolme Rjazanist pärit noormehega, kes 5. juunil 2007 piirilt tagasi saadeti.

Avalikustatud arvetest ja aruannetest selgub, et našistid elasid Tallinnas mitte just kõige kehvemates tingimustes – osa neist ööbis hotellis Kalev Spa, teised hotellis Meriton Old Town jne. Hinna sees oli mõnel neist ka linnaekskursioon.

Sellest, kuidas našistide viibimine Eestis oli korraldatud, annab aimu organisatsiooni ühe väidetavalt setu juurtega abilise kiri Naši Eesti-suunaliste aktsioonide ühele peakorraldajale Aleksandr Gagijevile.

Abiline paneb südamele, et isiklikke kontakte temaga ei tohi olla, sidet peetakse mitte telefonitsi, vaid interneti teel. Telefonidest tuleb kustutada kõik kontaktid ja SMSid. Ööbida tuleb eraldi, kuid siiski mitte üksteisest kaugel, televisioon peab olema aktsiooniks valmis, üle piiri ei tohi tuua mitte mingisugust Naši sümboolikat jne.

Enamik infost pärinebki Gagijevi kirjevahetusest isikutega, kes mäluvalvet ja muid Eestiga seotud aktsioone korraldada aitasid.

Gagijevi kesksele rollile viitab ka kapo oma 2007. aasta aastaraamatus.

«Eesti-vastaste aktsioonide kavandamisel kujunes oluliseks figuuriks Aleksandr Gagijev, kes on kasutanud osaval ära Venemaa noorte teadmatust Eestis toimuva suhtes,» seisab aastaraamatus.

Kapo märgib, et enamik Eestisse saadetud Naši aktiviste polnud reaalselt organisatsiooniga pikemat aega seotud. «Nad kujutasid endast kõige madalamal astmel olevaid toetajaliikmeid ehkki propagandas ülendati neid komissarideks,» märgiti aastaraamatus.

«Vene meedias väljareklaamitud «vabatahtlikud noored antifašistid», kes salaja üle piiri Tõnismäele meelt avaldama kippusid, olid tegelikult (ilmselt Vene maksumaksjate rahade eest) hästi kinni makstud gastrolöörid,» leidis kaitsepolitsei toona.

Naši maksis kapo väitel siia tulnutele lisaks kõikide reisikulude (piletid, hotelliarved) kompenseerimisele aktsioonide eest 5000 rubla palka.

«Tegemist oli vene noorte omamoodi ekstreemturismiga – surma ei saa, kuid üllatused ja närvikõdi on garanteeritud. Mõned Tallinnas kinni peetud vene noored ei teadnud isegi seda, et pronkssõdur on alles, kuid paikneb uues asukohas,» kirjutati aastaraamatus.

Nüüd netis avalikustatud dokumentidest selgub, et ajavahemikus 25. mai kuni 7. juuni maksis Naši mäluvalvuritele jooksvateks kuludeks, rongipiletiteks ja majutuskuludeks kokku 233 000 rubla ehk ligi 6000 eurot.

Varem samal teemal! Naši aktivistid ei pea rahaga koonerdama (06.06.2007)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles