Põhikooli ja gümnaasiumi lahutamine lõpetab esimese klassi katsed

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Inglise Kolledži esimese klassi õpilased koolivormis.
Tallinna Inglise Kolledži esimese klassi õpilased koolivormis. Foto: Liis Treimann

Haridusminister Tõnis Lukase sõnul ei pea lapsevanemad varsti enam muretsema esimese klassi katsete pärast, sest uus põhikooli- ja gümnaasiumiseadus neid enam ei luba.

«Seoses gümnaasiumi sisseastumiskatsete üldiseks muutumisega on hakatud arutlema ka esimesse klassi astumiseks tehtavate katsete lubatavuse üle,» ütles haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas.

«Haridus- ja teadusministeeriumi poolt ette valmistatud ja praeguseks juba riigikogu menetluses olev põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse uus tekst lahendab gümnaasiumikatsete soosimise kõrval ka esimese klassi katsete teema, lähtudes õpilaste huvidest ja uuendatava koolivõrgu terviklikkusest,» märkis Lukas.

Eelnõus on sätted, mille kohaselt põhikool ja gümnaasium töötavad reeglina eraldi õppeasutustena ning igal esimesse klassi minejal on oma elukohajärgne kool, mis peab selle lapse vastu võtma.

See ei vähenda õpilase vabadusi võimaluse korral ka mõne teise kooli valimisel, kuid talle määratud koht kodulähedases koolis peab olema.

Kohalik omavalitsus kehtestab korra, mille alusel määratakse õpilastele elukohajärgne kool. Kool peab vastu võtma kõik õpilased, kelle jaoks nimetatud õppeasutus on elukohajärgne kool.

Põhikooli sisseastumiskatsed ei ole põhikooli ja gümnaasiumi teineteisest lahutamisel seega enam lubatud. Neid on võimalik kasutada vaid erandjuhtudel koolides, mis töötavad teistest koolidest oluliselt erineva õppekava alusel ja kus põhikool ja gümnaasiumiaste on erandlikult jätkuvalt ühes asutuses.

Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu tekstiga ja selle seletuskirjaga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles