Eesti noorte meelisharrastus on sport

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimlemisrühma treening.
Võimlemisrühma treening. Foto: Margus Ansu / Postimees

Äsjavalminud noorteseire poliitikaülevaatest selgub, et kõige sagedamini tegelevad Eesti noored spordiga, populaarsuselt järgmised huvivaldkonnad on laulmine, kunst ja käsitöö.

«Selline tegevuste jaotus ei pruugi alati peegeldada noorte huvisid, vaid pigem olemasolevaid võimalusi,» nendib Noorteseire projektijuht Katrin Pihor.

Ta lisas, et noortele sobivaimate võimaluste arendamiseks tuleb ennekõike teada, mida noored noorsootööst ootavad, miks nad üht või teist tegevust eelistavad. «Me ei saa sundida noori kunstiringi, kui nad eelistavad robootikat, kuid me ei saa pakkuda üle Eesti igas paigas igale noorele huvipakkuvat tegevust – see ei oleks finantsiliselt mõeldav. Seega tuleb leida parim kompromiss noorte huvide ja noorsootöös osalemise võimaluste vahel.»

Küsitluses osalenud noorte hinnangul mõjutab nende osalemist noorsootöös ennekõike aspekt, kas tegevus neile meeldib ja kas tegevuses saab osaleda koos sõpradega. Täiskasvanute, nii õpetajate kui vanemate rolli huvitegevuse valikul hindavad noored pigem väheseks.

Ülevaate ühe koostaja, noorsootöö eksperdi Marti Taru sõnul omandab noor noorsootöös osaledes erinevaid kogemusi ja oskusi, mis aitavad tal näha ümbritseva ühiskonna mitmekesisust, teha oma elus kaalutletumaid valikud. «Teisalt saab noor noorsootöös osaledes rakendada ja arendada oma «tehatahtmist», algatusvõimet ja saada positiivseid kogemusi, mis aitavad samuti kaasa tegusa inimese kasvamisele,» lisab Taru.

Poliitikauuringute Keskuse Praxis ja Eesti Noorsootöö Keskusega koostöös korraldatud küsitluses osales pea 7400 Eesti noort vanuses 10–26.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles