Ida-Virumaa õpetajad jäävad lubatud lisarahata

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koalitsioonileppe lubadusele maksta alates sellest aastast 30-protsendist lisaraha eesti keeles õpetavatele Ida-Viru pedagoogidele puudub tänavuses riigieelarves rahaline kate.

Kui eelmine haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas surus koalitsioonilepingusse lubaduse laiendada sellest aastast Ida-Virumaa koolides 30-protsendise palgalisa maksmist, siis ta kinnitas, et lisatasu on mõeldud kõigile neile pedagoogidele, kes Ida-Virumaal eesti keeles õpetavad, ja see puudutab nii eesti- kui venekeelseid koole, kirjutas Põhjarannik.

Lukase mantlipärija Jaak Aaviksoo andis kohe signaali, et sellisel kujul laustoetamist ei tule ja toetada on tarvis just neid koole, mis asuvad valdavalt muukeelses piirkonnas ning kuhu on kõige raskem leida õpetajaid, kes oskaksid oma ainet õpetada riigikeeles.

Haridus- ja teadusministeerium soovis selle aasta riigieelarvest Ida-Viru õpetajatele lisatasudeks 191 700 eurot, mis võimaldanuks maksta uuest õppeaastast osale eestikeelsetele õpetajatele 30-protsendist palgalisa, aga kindlasti mitte kõigile, sest selleks kulunuks peaaegu kümme korda rohkem raha.

Praegu on ka õpetajate osaline toetamine küsimärgi all, sest ministeerium selleks riigieelarvest raha ei saanud. «Peame vaatama, kui palju õnnestub raha leida olemasolevatest vahenditest,» ütles ministeeriumi üldharidusosakonna juhataja Irene Käosaar. Siiani on riik maksnud 30-protsendist lisatasu Narva eesti gümnaasiumi õpetajatele. «Praegu arvutame, mismoodi ja kellele oleks võimalik palgalisa laiendamine.»

Käosaar lisas, et ilmselt laieneb see võimalus ainult nende linnade eesti õppekeelega koolidele, kus eestikeelne elanikkond on lausvähemuses ja kuhu on kõige raskem leida eesti keeles õpetavaid pedagooge. Seega võivad Narva eesti gümnaasiumile lisanduda Sillamäe eesti põhikooli ning Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi ja ühisgümnaasiumi õpetajad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles