Korruptsioonikomisjon ei võtnud Toobali ja Tuiksoo teemat arutusele

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal ja Ester Tuiksoo riigikogus
Priit Toobal ja Ester Tuiksoo riigikogus Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjon kaalus võimalust võtta Priit Toobali ja Ester Tuiksoo mõjuvõimuga kauplemise teema päevakorda, ent esialgu leiti, et kuni seda menetleb kaitsepolitsei, pole komisjonil võimalik asjale hinnangut anda.

«Me ootame selle juhtumi kohta enne täiendavat informatsiooni, nii avalikust ruumist kui uurimisorganitelt,» sõnas komisjoni juht Andres Anvelt.

«Praegu meil ei ole millegi pealt midagi hinnata. Majandushuvide deklaratsioonid on üks asi – nende põhilised andmed kontrollitakse ära kohe esitamise järel. Ma ei usu, et me sealt veel midagi erakordset leiaksime,» ütles Anvelt.

«Huvide konflikti uurimiseks puuduvad meil täna igasugused informatsioonialged. Nii kaua, kui uurimine käib, ei ole meil uurimisorganitelt sisuliselt mitte mingisugust õigust midagi küsida. Uurimine on suletud protsess,» selgitas ta.

«Meie saaksime anda eetilist hinnangut, aga me ei saa seda teha enne, kui õiguslik hinnang on antud. Kahjuks peame siinkohal ära ootama, sest praegu oleme me informatsiooni poolest täpselt sama rikkad või vaesed kui kõik ülejäänud Eesti vabariigi kodanikud.» Õigusliku hinnangu, kas Toobal ja Tuiksoo on milleski süüdi või mitte, annavad uurimisorganid, kes on menetlusega alustanud.

Anvelt avaldas arvamust, et kuna asi ei tundu väga keeruline olevat, jõuab menetlus üpris kiiresti kas kohtusaali või mõne muu lahenduseni.

Anvelti sõnul erineb Toobali ja Tuiksoo juhtum Indrek Raudse ja Siim Kabritsa omast, mida hakati kiiresti korruptsioonikomisjonis arutama, sest viimase puhul ütlesid uurimisorganid kohe ära, et kuna seadusrikkumist pole, siis menetlust ei algatata. «Olime selles protsessis tunduvalt vabamad, sest kui käib menetlus, siis selle osalised on piiratud oma rääkimisvabadusega kolmandatele isikutele. Kuna Raudse ja Kabritsa osas menetlust ei olnud, olime me vabad infot küsima.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles