NATO hävitajad jäävad tähtajatult Balti õhuruumi turvama

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO hävitajad ülelennul
NATO hävitajad ülelennul Foto: Margus Ansu / Postimees

Täna Brüsselis kogunenud Põhja-Atlandi Nõukogu otsustas pikendada tähtajatult Balti riikide õhuturbeoperatsiooni.

Otsuse kohaselt jäävad NATO liikmesriikide hävitajad Balti riikide õhuruumi turvama alaliselt ja ilma operatsiooni lõpptähtajata. Sarnaselt 2004. aastast kehtinud korraga baseeruvad Balti riikide õhuruumi turvavad hävituslennukid ka edaspidi Balti riikide õhuväebaasides.

Kaitseminister Mart Laari sõnul tähendab tänane otsus, et Eesti ei pea hakkama nullist välja arendama väga kallist ja keerukat hävituslennuväevõimet. «Selle asemel saame me keskenduda Eestile jõukohaste ja samas esmaseks kaitsevõimeks hädavajalike võimete arendamisele. Eesti elanikele on NATO õhuturbeoperatsioon aga selgeks märgist NATO kohalolekust,» ütles Laar.

«Meie kõigi tänusõnad kuuluvad täna nendele Eesti, Läti ja Leedu ametnikele, diplomaatidele ja kaitseväelastele, kelle raske töö ja jõupingutuste tulemusel see otsus NATOs saavutati,» ütles kaitseminister.

Samas ei saa Laari sõnul Balti riigid oma käsi nüüd rüppe lasta. «Me peame ka edaspidi tagama liitlasriikide hävitajatele piisava vastuvõtva riigi toetuse nii korralike lennubaaside kui ka väljaõppevõimaluste näol. Eesti puhul tähendab see eelkõige Ämari lennubaasi edasist arendamist,» sõnas kaitseminister Laar.

NATO hävitajad turvavad Balti riikide õhuruumi alates 2004. aasta aprillist. Hävitajad paiknevad praegu Šiauliai lennubaasis Leedus. Balti riikide õhuruumi kaitsevad hetkel Saksa hävituslennukid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles