Eesti annab uuele piirivalvesüsteemile oma soovitused

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Ken-Marti Vaher.
Siseminister Ken-Marti Vaher. Foto: Peeter Langovits

Sel nädalal tegi siseminister Ken-Marti Vaher valitsusele ettepaneku toetada Eesti liitumist uue Euroopa piirivalvesüsteemiga EUROSUR, millega Eesti piirivalvele muutub nähtavaks kogu liidu välispiiril toimuv.

Siseminister tegi ettepaneku määruse eelnõu üldiselt toetada, kuid tegi ka lisaettepanekuid.

Näiteks käsitleb EUROSURi (European external border surveillance system) eelnõu vaid seda osa ELi välispiirist, mis asub piiripunktide vahel. Ministri soovitusel võiks määruse ulatust laiendada ka maismaa- ja merepiiri piiripunktidele ning lennujaama piiripunktidele. Seeläbi oleksid rahvusvaheliselt nähtavad ka näiteks valepassiga piiriületajad või ebaseaduslike ainete vedajad, kelle mõni riik on kinni pidanud.

Eesti toetab ideed, et kehtestada välispiiril erineva mõjutasemega piirilõigud. Lõigu mõjutase kujuneb vastavalt sellele, kui palju pannakse alal toime rikkumisi. Samas tegi riik ettepaneku lisada eelnõusse mõjutasemete määramise kriteeriumid.

Valitsus edastas oma seisukohad riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjonile ja oma arvamuse ütlevad 16. veebruariks ka põhiseaduskomisjon ja õiguskomisjon.

EUROSURi raames luuakse Euroopa Liidu liikmesriikidesse kohalikud piirivalve koordinatsioonikeskused, mis hakkavad omavahel elektrooniliste kaartide põhjal vahetama reaalajas infot selle kohta, millised sündmused riigipiiridel aset leiavad. Selline teabevahetus võimaldab piiririkkujate tegevust paremini ette näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles