Lang usub turismiraha kasutamise võimalikkusse

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Rein Lang.
Kultuuriminister Rein Lang. Foto: Toomas Huik

Kultuuriminister Rein Lang kinnitas riigikogu infotunnis oma veendumust, et kui Eesti Rahva Muuseum (ERM) euroraha ei saa, siis sama raha jõuaks tema hinnangul suunata turismiinfrastruktuuri arengusse.

«Kui nüüd Euroopast peaks tulema lõplik ei selle Euroopa toetuse kohta ERM-ile, kas need rahasummad, minu mälu järgi oli omal ajal jutt vist 500 miljonist kroonist, kas neid jõuab veel või saab kasutada teiste Eesti kultuuri- ja turismiobjektide jaoks või on see rong ära läinud?» uuris sotsiaaldemokraat Jaak Allik Langilt.

«Tegemist on Ühtekuuluvusfondi vahenditega, mida põhimõtteliselt on võimalik kulutada turismiinfrastruktuuri arendamiseks. Ma arvan küll, et on,» oli Lang optimistlik.

«See lõplik tähtaeg on 2015. aasta lõpp, praegu on ikkagi 2012. aasta esimene kvartal. Ma arvan, et portfellis on nii palju projekte küll, mis ei leidnud rahastamist, aga millel on siiski valmidus startida. Ma olen selles küsimuses üsna optimistlik,» kinnitas kultuuriminister Rein Lang.

Eesti Rahva Muuseum (ERM) sai Euroopa Komisjonilt jaanuari keskel kinnituse, et ümber tehtud taotlus, millega soovitakse muuseumi uue hoone ehituseks euroraha, on töös ning vastab tehniliselt, metoodikalt ja eesmärgilt suurprojektidele esitatavatele nõuetele.

Kui Euroopa Komisjoni vastus on positiivne, saab ehitushankega edasi minna ja juulis ehitama hakata. Kui komisjon peaks esitama lisaküsimuste paketi, peaks muuseumijuhi Krista Aru hinnangul Eesti valitsus otsustama, et neile küsimustele ei vastata ja taotlusega edasi ei minda, sest ehitust ei jõutaks valmis euroraha kasutamise tähtajaks, mis on 2015. aasta lõpp. Peaks aga Euroopa vastus olema eitav, on vähemalt selgus majas ja saab siseriiklikult hakata arutama muuseumi ehituse rahastamise küsimusi.

Rein Lang kinnitas täna infotunnis veel kord, et loomulikult ehitatakse Eesti Rahva Muuseumi uus hoone valmis. «Selle ehitamisega tegeleb Riigi Kinnisvara AS, kes praegu valmistab ette dokumentatsiooni riigihanke väljakuulutamiseks. Olen ka korduvalt meedias öelnud, et juhul, kui Euroopa Komisjon seda objekti ei rahasta, siis seda rahastatakse Eesti Kultuurkapitali vahenditest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles