Moskva: Iisraeli hoiak Iraani suhtes võib osutuda katastroofiliseks

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad (keskel) 2008. aastal Natanzis asuvas uraani rikastamise rajatises.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad (keskel) 2008. aastal Natanzis asuvas uraani rikastamise rajatises. Foto: SCANPIX

Iisraeli karmikäelisel lähenemisel spekulatsioonidele, et Iraan üritab arendada tuumarelva, võivad olla katastroofilised tagajärjed, hoiatas täna Vene välisministeeriumi kõrge ametnik.

«Väljamõeldised», mis puudutavad võimalikku tuumarelvade arendamist Iraanis, suurendavad pinget ja võivad kaasa tuua samme sõjalise lahenduse suunas, millel oleksid katastroofilised tagajärjed, ütles välisministeeriumi julgeoleku ja desarmeerimise osakonna juht Mihhail Uljanov Interfaxile, vahendas AFP.

«Kisal», mis ümbritseb Iraani tuumaambitsioone, on Uljanovi arvates märkimisväärsed poliitilised ja propagandistlikud eesmärgid.

Viimastel nädalatel on osaliselt juudiriigi ametnike väljaütlemiste tõttu suurenenud spekulatsioonid, et Iisrael võib korraldada sõjalise löögi Iraani vastu.

Iisrael ja suur osa rahvusvahelisest üldsusest usub, et Iraan arendab tsiviiltuumaprogrammi katte all välja relvasid. Teheran on seda korduvalt eitanud.

Iisraeli kaitseminister Ehud Barak ütles möödunud kuul, et juudiriigi otsus selle kohta, kas rünnata Iraani või mitte, tehakse väga kauges tulevikus.

Samas ütles Iisraeli sõjaväeluure juht kindral Aviv Kochavi eelmisel nädalal, et Iraanil on praegu piisavalt radioaktiivset materjali, et valmistada neli tuumapommi.

Iisrael, mis laialt levinud veendumuse kohaselt on praegu ainus Lähis-Ida tuumajõud, on toetanud rangeid sanktsioone Iraani vastu, kuid ei välista ka sõjalist lahendust selle tuumategevuse peatamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles