Ajaleht: haldusreform Soomes muudaks oluliselt poliitilisi jõujooni

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Keskerakonna tunnus
Soome Keskerakonna tunnus Foto: www. keskusta.fi

Soome ajalehe Helsingin Sanomate uuring poliitiliste jõujoonte võimalikest muutumistest pärast haldusreformi läbiviimist tõi välja Keskerakonna populaarsuse suurenemise.

Ajakirjanikud võtsid uuringu tegemisel aluseks häälte jagunemise 2008. aasta kohalikel valimistel.

Selge muutus toimuks Keskerakonnaga, mis saaks toetajaid juurde keskustes, äärealadel jäävates valdades jääks toetus nõrgemaks.

Näiteks uues Kuopios saaks Keskerakond parteide võrdluses suurima ehk ligi 30-protsendise toetuse. Ka Oulus ja traditsiooniliselt vasakpoolseid toetavas Forssas kerkiks see suurima toetusega parteiks.

Populaarsuse järgi teisele kohale kerkiks Keskerakond Jyväskyläs. Kõige suurem oleks erakonna toetus uues Kuusamos – 58 protsenti.

Kohalik demokraatia satub küsimärgi alla neis väikestes äärealadele jäävates valdades, kus uue valla moodustumisel kaotab senine võim mõjujõu.

Suur muudatus ootaks mõnes vallas ees ka Rootsi Rahvaparteid. Senine nulltoetus asenduks näiteks Askolas ja Laihilas vastavalt 30- ja 38-protsendise poolehoiuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles