Mikser: võimuliit tahab tudengeid vägisi õnnelikuks teha

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üliõpilased Toompeal kõrgharidusreformi vastasel meeleavaldusel.
Üliõpilased Toompeal kõrgharidusreformi vastasel meeleavaldusel. Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser võrdles kõrgharidusreformi seaduse vastuvõtmist Nõukogude ajaga, mil oli kombeks inimesi vastu nende tahtmist «õnnelikuks teha».

Ta meenutas täna enne seaduse vastuvõtmist riigikogu ees esinedes seda, et reformi tulihingelisimad vastased on üliõpilased, kelle hüvanguks aga just see seadus võiks oma olemuselt olla.

«Praegu on kujunenud hämmastav olukord. Kõrghariduse tasuta pakutavaks teenuseks kuulutamine on kutsunud esile üliõpilasorganisatsioonide massilised protestid,» kõneles Mikser.

«Sellisest ühiskonnast, kus inimesi taheti vägisi õnnelikuks teha, aga nad ise selle vastu võitlesid, peaksime me juba kaugel olema.»

Viitega haridusminister Jaak Aaviksoo esinemisele riigikogus eelnõu 2. lugemise ajal jaanuaris, ütles Mikser, et pole põhjust süüdistada üliõpilasi kirjaoskamatuses ja neid hurjutada sotsiaalse aktiivsuse eest.

«Küllap saavad nad täna väga hästi aru, millega täna jõuga läbisurutav eelnõu neid ähvardab ja selleks on oht kõrghariduse raskemini kättesaadavaks muutumiseks ja seda just materiaalselt vähemkindlustatud noortele.»

Mikser meenutas, et eelnõu kohaselt hakkab seadus kehtima alates 1. jaanuarist 2013 ja mõjutab reaalselt neid üliõpilasi, kes astuvad kõrgkooli järgmise aasta 1. septembril.

«Pole vähimatki põhjust, miks me ei võiks seda eelnõu edasi arutada, konsensust otsida ja ka vastu võtta paralleelselt õppetoetuste ja õppelaenu seaduse muutmise seadusega, teades siis ka 2013. aasta riigieelarves kõrgharidusele kavandatavaid summasid,» leidis Mikser.

Riigikogu kiitis täna kolmandal lugemisel heaks sajad tudengid jaanuaris Toompeale protestimiitingule toonud kõrgharidusreformi eelnõu. Selle poolt oli 53 ja vastu 43 riigikogu liiget.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles