Moskva: raketikilbivastaseid lisameetmeid lähiajal ei rakendata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene raketikompleks Iskander
Vene raketikompleks Iskander Foto: SCANPIX

Venemaa ei kavatse lähitulevikus viia ellu täiendavaid vastumeetmeid USA ja NATO raketikilbile, kaasa arvatud Iskanderide paigutamine Kaliningradi oblastisse, ütles täna välisministeeriumi esindaja.

«Kui selgub, et neist meetmetest, mille president on juba välja kuulutanud ja mis asuvad elluviimise staadiumis, ei piisa, siis paigutab Venemaa Föderatsioon riigi lääne- ja lõunaossa kaasaegsed ründerelvastussüsteemid, kaasa arvatud raketikompleks Iskander Kaliningradi erirajooni,» ütles välisministeeriumi julgeoleku- ja desarmeerimisosakonna juht Mihhail Uljanov.

«Tähtaegu ennustada oleks vastutustundetu. Kõik sõltub olukorra arengust, mida praegu lõpuni läbi arvestada on raske. Ent kuna te esitasite konkreetse küsimuse, siis riskin pakkuda, et juttu ei ole kõige lähemast tulevikust,» sõnas ta.

Uljanov kordas samuti Venemaa nõudmist saada raketikilbi mittesuunatusest tema suhtes juriidiliselt siduvad garantiid.

«Asjade niivõrd masendava seisu peamine põhjus on USA ja NATO soovimatus arvestada meie seaduslikke muresid ning anda Venemaale selgeid ja veenvaid garantiisid, mis tugineksid arusaadavatel ja kergelt kontrollitavatel kriteeriumidel raketikilbi mittesuunatusest Venemaa tuumaheidutusjõudude potentsiaali vastu,» kuulutas Uljanov.

«Taoliste garantiideta ei õnnestu jõuda vastastikku rahuldavate lahendusteni raketikilbi vallas. Jutt käib meie riikliku julgeoleku põhimõttelistest küsimustest, seetõttu ei rahulda meid NATO funktsionääride või isegi lääneriikide liidrite paljasõnalised avaldused. Kõik selle läbisime juba 1990. aastate algul,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles