Reporter.ee: pensionist ilma jäämise kartus on asjatu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensioniametis on praegu pikad sabad, sest inimesed peavad teavitama, kuidas nad soovivad alates järgmisest kuust oma raha kätte saada.
Pensioniametis on praegu pikad sabad, sest inimesed peavad teavitama, kuidas nad soovivad alates järgmisest kuust oma raha kätte saada. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tallinna abilinnapea Merike Martinson kurdab, et 1. veebruarist võivad paljud pensionärid pensionist ilma jääda.


Nimelt võib iga pensionär taotleda oma pensioni kättesaamist kohaliku omavalitsuse kaudu. Samas ei pane seadus omavalitsusele otsest kohustust seda otsust täita ega eralda selleks ka raha, vahendas Reporter.ee.

Valitsus on veendunud, et vana sotsiaaltoetuste ja pensionide jagamise kord oli ajast ja arust ning muudatused on pigem hiljaks jäänud. Peaminister Andrus Ansip ütleb, et põhjanaabrid vaatavad imestusega pensionide ümber toimuvat.

«Nad ei mõista, miks Tallinna linnas peab postimees käima ühe korteri ukse tagant teise ukse taha ja viima suure kotiga sularaha koju. Soomlased, rootslased, Lääne-Euroopa riikide kodanikud ei saa aru, mis süsteem see Eestis on. Meie saame aru - see on Nõukogude süsteem. Siis ei maksnud tööjõud midagi. Siis võis postimehele anda suure rahahunniku kätte ja saata ta majast majja suurte rahasummadega kõndima,» ütles peaminister.

Sotsiaalministeerium tunnistab, et seaduse järgi pole omavalitsusel tõesti kohustust pensionide kätte toimetamiseks, aga siiani on omavalitsustega kokkuleppele saadud.

«Täna on selliseid taotlusi, et kanda raha kohaliku omavalitsuse arvele tulnud 46 kohalikus omavalitsuses, kokku 620 inimeselt. Mis Tallinna puudutab, siis tean ma ühte avaldust, mis on tehtud Lasnamäe linnaosa valitsusele ,» rääkis sotsiaalministeeriumi asekantsler Riho Rahuoja.

Tallinna linn on seega olematust probleemist tolmu üles keerutanud. Isegi kui linn ei taha pensioni enda kaudu jagada, jääb inimesel ikka mitu võimalust.

Rahuoja loetleb, et on võimalik lasta raha kanda oma arvele, teise isiku arvele, tellida oma kulul koju või taotleda raha kojukannet riigi kulul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles