Sarkozy astus valimisvõitlusse traditsiooniliste väärtuste kaitsjana

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy. Foto: SCANPIX

Prantsuse president Nicolas Sarkozy tegi neljapäeval algust tagasivalimiskampaaniaga, mida iseloomustab konservatism sotsiaalsetes küsimustes – ta tõotab seista vastu homoabieludele ja eutanaasiale ning piirata sisserännet.

Usutluses valitsusmeelsele ajalehele Le Figaro lükkas Sarkozy tagasi vasakpoolsete vastaste plaani lubada välismaalastel kohalikel valimistel hääletada ning lubas referendumit töötushüvitiste õiguse piiramise küsimuses.

Riigipea jättis sedapuhku veel presidendivalimistel osalemise ametlikult välja kuulutamata, kuid levivad teated, et tal on kavas teha seda järgmisel kolmapäeval.

Sarkozy püüab portreteerida end traditsiooniliste väärtuste kaitsjana muutuste ajal, et tõmmata selge piir sotsialistist võistleja François Hollande’iga, kuid meelitada üle paremäärmuslaste kandidaadi Marine Le Peni toetajaid.

Hollande toetab geiabielusid ja homode õigust lapsendamisele.

«Praegustel rasketel aegadel, kui ühiskonnal on vaja kindlaid pidepunkte, ei tohiks me minu arvates ähmastada pilti nii olulistest ühiskondlikest institutsioonidest nagu abielu,» ütles Sarkozy usutluses, mis ilmub Le Figaro nädalalõpulisas.

Samuti leidis ta, et praegu ei ole õige aeg anda mitteeuroopa immigrantidele õigust osaleda kohalikel valimistel. Hoopis vastupidi, Sarkozy lubab karmistada kriteeriume, mille alusel antakse Prantsuse kodanikuga abiellunud välismaalastele õigus kodakondsus saada.

Sarkozy nõrk koht on tööhõive. Ta tuli võimule lubadusega vähendada tööpuudust Prantsusmaal viie protsendini, kuid selle asemel on see kasvanud umbes 10 protsendilt 12 protsendini.

Sarkozy mitteametlik kampaania näib hakkavat tasapisi hoogu sisse saama, aga seniste arvamusküsitluste põhjal peaks ta jääma 6. mai teises valimisvoorus Hollande’ile alla. Tõsine vastane on ka Le Pen, keda toetab 16-20 protsenti vastanuist ja kes loodab senisest riigipeast 22. aprillil esimeses voorus jagu saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles