TV3: Galojan ei teadnud, et pidi vanglasse minema

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan kohtusaalis.
Anna-Maria Galojan kohtusaalis. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

TV3-le intervjuu andnud Anna-Maria Galojan ütles, et Eestist lahkudes polnud temani jõudnud ühtegi paberit, et ta ei tohi riigist lahkuda või peaks kuhugi ilmuma.

«Kas te tahate öelda, et inimene peab sellest teada saama ajakirjanduse vahendusel, mitte advokaadi käest? Ei mina ega minu advokaat ei olnud sellest teadlik,» teatas Galojan, vahendas TV3 «Seitsmesed uudised.»

Harju maakohtu esinaine Helve Särgava kirjeldas üksikasjalikult toimikute liikumist ning nentis, et Galojan pole tõepoolest kätte saanud kohtu teatist, milles märgitakse, et ta 7. veebruaril pidanuks vanglasse minema.

«See teatis saadeti Eesti Posti kaudu temale teele. Tõepoolest, mul on siin praegu Eesti Postist meile saabunud tagasiteatis, millest siis selgub, et Eesti Posti ametnik püüdis talle kohtuteatist kätte toimetada 26. jaanuaril ja 1. veebruaril, aga loomulikult, kui mitte keegi ust ei ava ja kui ei taheta seda teatist kätte saada, siis ei olnudki mitte midagi rohkemat teha, kui see teatis jäeti talle postkasti, nagu kord ette näeb,» rääkis Särgava.

Samas nentis Särgava, et Galojanil ei olnud teadmata see, et tal tuleb vangi minna. «Tal oli ju vangistuslik karistus. Rääkida seda, et ta ei teadnud, see oleks lihtsalt rohkem kui naeruväärne. Loomulikult ta teadis seda, aga järelikult ta valis sellise tee, et hakata sellisest karistustest kõrvale hoidma ja hoida nii kaua kõrvale kui vähegi võimalik,» ütles Särgava.

Särgava lisas, et vanglast hoidumine on tegelikult täiesti mõttetu tegevus, sest kellelgi pole jäänud ükski karistus kandma sellepärast, et ta ei taha austada Eesti vabariigi seadusi ja õiguskorda.

Särgava rääkis, et kolmapäeval saatis vangla kohtule ka teatise, et kuna Galojan pole kohtusse ilmunud, pöördutakse nüüd politsei poole, et kohaldada sundtoomist.

Särgava nentis, et nüüd võib muidugi aega minna. «Kui politsei teda Eesti territooriumilt ei leia, siis tuleb valida tõkend vahistamiste taotlus ja edasi järgneb Euroopa vahistamismäärus, mis saadetakse juba Euroopa riikidesse. Kui ta ei ole Euroopa Liidu riigis, siis on olemas Interpol.»

Galojan tahab kohtusse anda Reformierakonda

TV3-le antud intervjuus rääkis Galojan, et plaanib nüüd kohtusse kaevata Reformierakonda selle eest, et too on teda neli ja pool aastat piinanud ja poliitiliselt kiusanud.

Samuti väitis Galojan, et kohtu otsus on tehtud ühepoolselt, võtmata arvesse tema tunnistajaid.

Galojan ütles, et ei ole mitte kuhugi põgenenud. «Mul ei ole ühtegi paberit käes ja ma ei saa aru, miks praegu toimiv koalitsioon ei ole isegi viitsinud mulle ühtegi e-kirja saata või telefonikõne teha.»

Särgava aga kinnitas, et Eesti kohtud ei ole ei Galojani ega ka kellegi teise suhtes olnud ebaõiglased. «Eesti kohtud, nii nagu kõigi ja ka tema suhtes, lähtuvad ainult kehtivatest seadustest. Eesti vabariigis elades tuleb ka temal alluda nendele seadustele. Kõik kohtuotsused on kooskõlas seadustega ja Eesti õigusriigis kehtiva korraga,» ütles Särgava.

Särgava lisas lõpuks, et kui Galojan suhtleb TV3 reporteriga, siis järelikult ta ju teab, et vangla teda ootab. «Teiega (TV3 reporteriga – toim.) suhtlemine juba tõestab kohtule, et ta hoidub teadlikult vanglast kõrvale.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles