Noor naine tahab Kõinastule saarevahiks minna

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läänemaalanna Mari-Liis Pae (31), kes end detsembris saarele sisse kirjutas, kavatseb sinna kevadel elama asuda ja kandideerida ka saarevahiks.

«Teatud mõttes on üks ring mu elus täis saanud ja ma tean, et Kõinastu saar oma vanade lugude ja tänase eluviisiga on see paik siin maakeral, kus ma heameelega näen end elamas ja toimetamas,» põhjendas Mari-Liis Pae Saarte Häälele oma soovi saarele kolida, lisades, et saarel olles näeb kõiki probleeme veidi teise nurga alt, kui mandril elades tundub.


Viimased neli aastat on Pae Kõinastul igal aastaajal viibinud ja teab oma sõnul, millised on seal elamise raskused.
Küsimusele, mis seob teda Kõinastu saarega, vastas Mari-Liis, et lapsepõlve igasuvised matkamised üle Kõinastu lee, seljakott seljas.

Vanaisa ja vanaema Ülo ja Aino Kivihalli käe kõrval on ta aastate jooksul meretagusesse ellu sisse elanud. «Võib ka lihtsalt minna ja olla, kuid tunnetada kogu küla lugu ja elu... tunda inimesi rohkem kui hommikuse tere jagu, see on midagi sügavat ja ilusat ja see kujuneb aastakümnete jooksul,» rääkis Mari-Liis, kes on pühendunud saare ajaloo tundmaõppimisele.

Üks määravamaid saarele jäämise mõtteid on kindlasti tuulegeneraatori paigaldamine. «Sest kui saab elektri ka püsivalt saarele, siis on elu tükk maad kergem,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles