USA saatkonna juurest Manilas leiti lõhkemata mürsud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide pealinnas asuva USA saatkonna juurest leiti Teise maailmasõja aegsed mürsud.
Filipiinide pealinnas asuva USA saatkonna juurest leiti Teise maailmasõja aegsed mürsud. Foto: Reuters / Scanpix

Filipiinide lõhkeaineeksperdid viisid USA saatkonna territooriumilt Manilas ära mitukümmend Teisest maailmasõjast pärinevat miinipilduja mürsku, mis tulid välja ehitustööde käigus.


Saatkonnast evakueeriti reede pärastlõunal kõik inimesed ning laupäeva hommikuks oli umbes 60 mudaga kaetud roostes lõhkekeha ettevaatlikult maa seest üles kaevatud ja politseibaasi transporditud, vahendas Reuters.

«Nad said kätte kõik, mis sealt leiti,» ütles saatkonna pressiesindaja Rebecca Thompson, kelle selgituse järgi kasutati diplomaatilise esinduse maad Manila lahe ääres sõja ajal Jaapani vägede peakorterina.

«Nende vanade pommide leidmine kompleksist pole üllatav, kuid me hindame Filipiini võimude nobedat reageerimist. Nad kõrvaldasid need kiiresti ja turvaliselt.»

Manila metropoli politseiülema Leopoldo Bataoili sõnul olid mürsud potentsiaalselt ohtlikud. «Need pommid võisid ikka veel tappa ja põhjustada suurt hävingut,» tunnistas ta. Bataoili kinnitusel viiakse lõhkekehad pärast uurimist pealinnast põhja poole, kus nad detoneeritakse.

Teise maailmasõja lõpust on möödunud juba üle kuue aastakümne, kuid lõhkemata pommide ja mürskude leidmine on Filipiinidel endiselt tavaline. Manilas toimusid sõja ajal ägedad lahingud jaapanlaste ja liitlaste vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles